Fot. Fotolia

Dwa główne powody przejadania się

Ludzie, którzy jedzą szybciej lub biorą większe kęsy, zjadają podczas posiłku więcej. Te dwa czynniki oraz dodatkowo wielkość wyjściowej porcji mają znaczenie, jeśli chodzi o przejadanie się - dowiedli naukowcy z Pensylwanii.

  • Skłonności do przejadania się kształtują się w dzieciństwie

    Uporczywe zachęcanie dziecka do zjedzenia „jeszcze jednej łyżeczki”, czy wypicia całej przygotowanej przez rodzica porcji mleka, może przynieść więcej szkody niż pożytku - ostrzegają naukowcy. Bo, choć organizm dziecka spali kalorie, złe nawyki pozostaną.

Najpopularniejsze

  • 11.09.2024. Urząd Morski w Gdyni.  PAP/Andrzej Jackowski

    Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • MRiT: Marta Ewa Wachowicz nowym prezesem Polskiej Agencji Kosmicznej

  • Ekspert: słowiki przez rok uczą się śpiewu

  • Fot. Adobe Stock

    Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Chiny/ Media: powrót tajkonautów ze stacji kosmicznej opóźniony przez pogodę

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera