Fot. Fotolia

Dwa główne powody przejadania się

Ludzie, którzy jedzą szybciej lub biorą większe kęsy, zjadają podczas posiłku więcej. Te dwa czynniki oraz dodatkowo wielkość wyjściowej porcji mają znaczenie, jeśli chodzi o przejadanie się - dowiedli naukowcy z Pensylwanii.

  • Skłonności do przejadania się kształtują się w dzieciństwie

    Uporczywe zachęcanie dziecka do zjedzenia „jeszcze jednej łyżeczki”, czy wypicia całej przygotowanej przez rodzica porcji mleka, może przynieść więcej szkody niż pożytku - ostrzegają naukowcy. Bo, choć organizm dziecka spali kalorie, złe nawyki pozostaną.

Najpopularniejsze

  • Rekonstrukcja wybrzeża morskiego sprzed 400 milionów lat (rys. J. Zalewski)

    Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Ekspert o odnalezieniu szczątków brytyjskiego polarnika: precedens i niezwykły łut szczęścia

  • Archeolodzy z UJ badają unikalne na światową skalę malowidła w Siedlęcinie

  • Behawiorystka: żyć jak kot z kotem, czyli źle

  • Napoje izotoniczne – tylko po dużym wysiłku lub długim pobycie w upale

  • Fot. Adobe Stock

    Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Leki typu Ozempic odchudzają także z mięśni, co jest groźne dla zdrowia sercowo-naczyniowego

  • Cywilizacja na rauszu: alkohol sprzyjał budowaniu złożonych społeczeństw

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera