Fot. Adobe Stock

Lubimy węglowodany od zamierzchłych czasów

Skłonność u ludzi do węglowodanów jest dużo starsza niż rolnictwo. Z badań genetycznych wynika, że pojawiła się prawdopodobnie, zanim jeszcze nasi przodkowie rozdzielili się ewolucyjnie z neandertalczykami – piszą naukowcy na łamach tygodnika „Science”.

  • Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska, il. Marta Tomiak. Fot. materiały prasowe Muzeum Warszawy

    Osiem wieków historii żywienia w Warszawie na wystawie w Muzeum Warszawy

    O tym, czym była i jest kuchnia warszawska od średniowiecza po współczesność, opowiedzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia i fotografie oraz dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej prezentowane na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” w Muzeum Warszawy.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Prof. Małgorzewicz: warto przeanalizować w Polsce wiedzę lekarzy na temat leczenia żywieniowego

    Warto przeanalizować w Polsce wiedzę lekarzy na temat leczenia żywieniowego oraz przeprowadzić analizę wykorzystania takiego leczenia w szpitalach - powiedziała PAP prof. Sylwia Małgorzewicz z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed).

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Sport czy przekąska - wiadomo, dlaczego wybieramy tak a nie inaczej

    Neuroprzekaźnik, który pośredniczy w podejmowaniu decyzji o tym, czy wybieramy sięgnięcie po przekąskę, czy wykonanie treningu odkryli naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu. Choć badania prowadzili na myszach, uważają, że wyniki z dużym prawdopodobieństwem da się przenieść na ludzi.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Specjalistki: sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu

    Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów lękowych lub rozwoju depresji. Coraz częściej jedzenie pełni rolę regulatora emocji, co może prowadzić do zaburzeń odżywiania - mówią dr Joanna Jurek i Kinga Wittenbeck.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Badaczka: styl życia odpowiada za sposób konsumpcji kofeiny przez matki karmiące

    Karmiące piersią kobiety z miast spożywają więcej kofeiny niż te mieszkające na wsi. Częściej po produkty z kofeiną sięgają mamy karmiące ze średnim wykształceniem niż z wyższym oraz panie w wieku 34-44 lata aniżeli młodsze mamy - ustaliła mgr inż. Aleksandra Purkiewicz ze Szkoły Doktorskiej UWM w Olsztynie.

  • Fot. materiały prasowe ZUT
    Technologia

    Wysokobiałkowa pasza z glonów

    Naukowcy opracowują wysokobiałkową paszę produkowaną z glonów. Mikroalgi mogłyby poprawiać odporność, wspomagać wzrost i rozwój żywionych w ten sposób zwierząt. Zespół z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie otrzyma 2,6 mln zł dofinansowania na produkcję biomasy z mikroglonów.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Prof. Neuzillet: wyniszczenie organizmu zmniejsza szanse przeżycia chorych na nowotwory

    U chorych na nowotwory ważne jest nie tylko zastosowanie skutecznego leczenia. Szanse przeżycia pacjentów zmniejsza wyniszczenie organizmu – przekonuje prof. Cindy Neuzillet z Francji. Pomaga żywienie medyczne i aktywność fizyczna.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Włochy/ Badania: nocne marki mają gorsze nawyki żywieniowe od rannych ptaszków

    Osoby, które późno wstają i są aktywne do nocy mają gorsze nawyki żywieniowe od „rannych ptaszków” - takie wyniki badań naukowców z uniwersytetu we Florencji przedstawiono na odbywającym się w tym mieście kongresie włoskiego stowarzyszenia specjalistów w dziedzinie odżywiania.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowcy SUM zbadali ortoreksję i jedzenie emocjonalne

    Ortoreksja występuje najczęściej u osób, które mają dużą wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego żywienia oraz uprawiają sport, z kolei na jedzenie emocjonalne narażeni są ci, którzy prowadzą niehigieniczny tryb życia.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Minister Wieczorek powołał nowych członków Rady Narodowego Centrum Nauki

  • Badaczka: Polacy są umiarkowanie prospołeczni

  • Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

  • Na Politechnice Warszawskiej powstaje studencki bolid z całkowicie nową konstrukcją

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Webb odkrył nietypową dawną galaktykę

  • Polichlorowane bifenyle jeszcze przed narodzinami mogą powodować problemy psychologiczne i behawioralne

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Mniej telewizji, więcej książek - przepis na życie bez demencji

Fot. Adobe Stock

Kręgi triasowych gadów z ekstremalnie wydłużonymi szyjami były puste w środku

Tanystrofeidy to triasowe gady z ekstremalnie wydłużonymi szyjami. Paleontolodzy wykazali, że ich kręgi szyjne były puste w środku. Jednak w przeciwieństwie do chociażby dinozaurów, w tym przypadku kości nie były wypełnione powietrzem a tkanką miękką.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera