Fot. Adobe Stock

Udomowione bakterie wytwarzają ser gruyère

Bakterie używane do produkcji serów gruyère, emmentaler i sbrinz wykazują oznaki udomowienia, trwającego od czasów starożytnych – informuje pismo „Nature Communications”.

  • Dawni mieszkańcy Kujaw robili sery już ponad 7 tys. lat temu

    Ślady produkcji serów sprzed ponad 7 tys. lat temu odkryto na naczyniach znalezionych na Kujawach. Publikacja na ten temat, autorstwa naukowców brytyjskich, amerykańskich i polskich, ukazała się w "Nature".

Najpopularniejsze

  • 16.04.2025.  Na zdjęciu astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski (L) i dyrektor generalny Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher (P) podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej, przed drugim dniem III Konferencji Bezpieczeństwa ESA na Zamku Królewskim w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • 24.04.2025  EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

    Chiny/ Załoga misji Shenzhou-20 dotarła na stację kosmiczną

  • Nietypowa planeta okrąża dwie gwiazdy na prostopadłej orbicie

  • ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Google tworzy tłumacza języka delfinów

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera