Badacze z SGGW uczą Tanzańczyków produkcji sera

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nauczyli mieszkańców tanzańskiego Tengeru technologii wytwarzania serów. Wyrób nazwany Tangaru cheese powstał z połączenia technologii produkcji sera tylżyckiego i oscypka.

  • Ser jest za słony, choć nie musi być

    Do serów dodaje się zbyt wiele soli - twierdzą przedstawiciele promującej zdrowie brytyjskiej grupy nacisku, cytowani przez serwis "BBC News/Health"

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Zachodniopomorskie/ Kołobrzeska Wenus z okresu neolitu udostępniona zwiedzającym

  • Łukasz Łuczaj: niebezpieczny dla człowieka może być nawet kontakt z konwaliami

  • Uznański-Wiśniewski: przez okno ISS nie widać granic, tylko piękną planetę

  • Resort nauki proponuje zmiany w statusie doktoranta

  • Przyrodnik: świetliki mogą zniknąć w ciągu kilku dekad

  • Fot. Adobe Stock

    Glikogen w mózgu ma związek z alzheimerem

  • Kwasy omega-6 nie są przyczyną zapaleń

  • Badania: sześć cech charakteru decyduje o tym, że jesteśmy cool

  • Naukowcy znaleźli enzym, który może zatrzymać miażdżycę i cukrzycę

  • Badacz: pocałunek to pozostałość po ostatnim etapie sesji iskania

Fot. Adobe Stock

Przyrodnik: świetliki mogą zniknąć w ciągu kilku dekad

Przyrodnik Mikołaj Siemaszko ostrzegł w rozmowie z PAP, że obecne pokolenie może być ostatnim, które zna świetliki. W ciągu ostatnich dekad ich populacje w zależności od regionu spadły o 30-70 proc.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera