Fot. Adobe Stock

Światowy Dzień Chleba/ Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z polskiego laboratorium

Nad innowacyjnymi foliami spożywczymi, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia pieczywa, pracują naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej. Swoim rozwiązaniem pochwalili się z okazji obchodzonego 16 października Światowego Dnia Chleba.

  • Świat

    Astronauci na ISS będą mogli wypiekać niekruszący się chleb

    Astronauci przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej - ISS będą mogli wypiekać na orbicie niekruszący się chleb – poinformowano podczas konferencji w Manchesterze. Przepis na kosmiczny chleb i specjalny piekarnik mają zostać przetestowane w kosmosie już w 2018 roku.

  • Fot. PAP/ Wojciech Pacewicz 24.01.2014

    Nie rzucajmy kaczkom chleba

    Rzucanie kaczkom kawałków chleba może zaszkodzić nie tylko ich żołądkom, ale i całemu ekosystemowi – informuje BBC News Magazine.

  • Dłuższe wyrastanie, czyli smaczny chleb z mniejszą ilością soli

    Sposobem na otrzymanie smacznego i odpowiednio słonego pieczywa bez dodawania większej ilości soli może być wydłużenie procesu wyrastania ciasta. Wtedy bochenek jest mniej zwarty i lepiej smakuje - czytamy na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Całkiem nowy chleb... prosto z laboratorium

    Z ziarna pszenżyta można upiec chleb o unikalnym smaku, z dużą ilością błonnika i witamin. Ponieważ wypieka się trudniej niż inne rodzaje pieczywa, to naukowcy nad jego recepturą pracują w laboratorium, tak by udawał się też w piekarniach.

  • monticellllo - Fotolia monticellllo - Fotolia /
    Technologia

    Całkiem nowy chleb... prosto z laboratorium

    Z ziarna pszenżyta można upiec chleb o unikalnym smaku, z dużą ilością błonnika i witamin. Ponieważ wypieka się trudniej niż inne rodzaje pieczywa, to naukowcy nad jego recepturą pracują w laboratorium, tak by udawał się też w piekarniach.

  • Już wiemy, dlaczego chleb na zakwasie długo nie pleśnieje

    W trakcie produkcji chleba na zakwasie obecne w nim bakterie przekształcają związek obecny w mące - w inny, o silnych właściwościach przeciwgrzybiczych. Dlatego razowiec na zakwasie tak długo opiera się pleśni - czytamy na stronie "Applied and Environmental Microbiology".

  • Chleb, który nie pleśnieje przez dwa miesiące

    Technikę, która sprawia, że chleb nie pleśnieje przez 60 dni, opracowała amerykańska firma - podał portal BBC News.

Najpopularniejsze

  • Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

    Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Fot. Adobe Stock

    Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Przeciwrakowe działanie szczepionki mRNA przeciwko COVID-19

  • Ograniczanie cukru w diecie małych dzieci ma sens – mają zdrowsze serca w wieku dorosłym

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera