Przekrój mózgu osoby zdrowej i osoby z chorobą Huntingtona, Adobe Stock

Poznano mechanizm choroby Huntingtona

Odkrycie kluczowego mechanizmu w chorobie Huntingtona może utorować drogę do jej wczesnego wykrywania i leczenia – informuje „Nature Metabolism”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Gdańsk/ Naukowcy z UG z europejskim patentem dla wynalazku, który ma pomóc w leczeniu choroby Huntingtona

    Naukowcy z Wydziału Biologii UG otrzymali patent europejski dla wynalazku, który może spowolnić lub zahamować postępowanie choroby Huntingtona - poinformowało w piątek biuro prasowe gdańskiej uczelni.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nanotunele ułatwiają rozwój choroby Huntingtona

    Toksyczne białko związane z rozwojem choroby Huntingtona może przemieszczać się z jednej komórki nerwowej do drugiej dzięki rurkowatym tunelom, których tworzenie inicjuje inne białko o nazwie Rhes - informuje “Journal of Cell Biology”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Potencjalny lek na nieuleczalną dotąd chorobę Huntingtona

    Nowy lek obniża poziom zmutowanego białka, które gromadzi się w organizmach osób chorych na pląsawicę Huntingtona – informuje „New England Journal of Medicine”.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Szwecja/ Nowe dowody na skuteczność szczepionki przeciwko HPV

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera