Fot. Fotolia

Popularny dodatek do żywności zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy

Popularny dodatek do żywności – kwas propionowy (E280) – zaburza procesy metaboliczne organizmu, prowadząc do rozwoju otyłości i insulinooporności – wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma „Science Translational Medicine”.

Najpopularniejsze

  • Warszawa, 02.12.2024. Logo projektu autorstwa grafika Andrzeja Pągowskiego prezentowane na konferencji prasowej w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. PAP/Albert Zawada

    Nad misją IGNIS pracowało na świecie około tysiąca osób

  • Nowy gatunek węża sprzed 50 mln lat potwierdza jego migracje między Ameryką Płn. i Europą

  • Wielkopolskie/ Zaprezentowano unikatowe wyobrażenie twarzy odkryte na elemencie wałów grodu lednickiego

  • Teorie spiskowe o ISS i lądowaniu na Księżycu nie znikają mimo dowodów naukowych

  • Dr Barciński: powrót to najniebezpieczniejszy etap kosmicznej misji

  • Fot. Adobe Stock

    Implant może ratować pacjentów z cukrzycą przed niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi

  • Portugalczycy i Hiszpanie opracowali pierwszą w historii mapę populacji królika dzikiego

  • USA/ Trump ogłosił, że tymczasowo na czele NASA stanie minister transportu

  • Lasy mogą nie nadążyć za zmianami klimatu

  • Analiza: BMI to za mało, by ocenić zdrowie; odchudzanie nie zawsze poprawia stan pacjenta

07.07.2025 PAP/Albert Zawada

Prof. Bulik: sukcesem misji IGNIS – brak niespodzianek

Ogromnym sukcesem misji IGNIS jest fakt, że przebiegła bezpiecznie i bez żadnych niespodzianek – ocenił w rozmowie z PAP prof. Tomasz Bulik, astronom z Uniwersytetu Warszawskiego. Dodał, że misja wysyła ważny sygnał do społeczeństwa: inwestowanie w naukę ma kluczowe znaczenie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera