Popularny dodatek do żywności zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Popularny dodatek do żywności – kwas propionowy (E280) – zaburza procesy metaboliczne organizmu, prowadząc do rozwoju otyłości i insulinooporności – wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma „Science Translational Medicine”.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health, Brigham and Women`s Hospital (USA) oraz Sheba Medical Center (Izrael) w badaniu na ludziach i zwierzętach wykazali, że kwas propionowy – przeciwpleśniowy konserwant żywności dodawany do pieczywa, pasz i sztucznych wzmacniaczy smaku – zwiększa wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za wzrost poziomu glukozy w organizmie.

W konsekwencji może prowadzić do wzrostu wagi i rozwoju insulinooporności, która charakteryzuje osoby chore na cukrzycę.

Badacze podawali propionian myszom. Zauważyli, że natychmiast aktywował on współczulny układ nerwowy, powodując gwałtowne wydzielanie glukagonu, norepinefryny i glukoneogenicznego hormonu FABP4. To sprawiało, że organizmy zwierząt zaczynały produkować zbyt dużo cukru i doprowadzały się do hiperglikemii.

Myszy, które otrzymywały propionian regularnie, znacząco przybierały na wadze i stawały się oporne na insulinę.

Podobne procesy – gwałtowny wyrzut hormonów zakłócających przebieg metabolizmu – zaobserwowano u ludzi spożywających produkty z zawartością propionianu.

"Dramatyczny wzrost przypadków otyłości i cukrzycy w ciągu ostatnich 50 lat sugeruje, że zaangażowane są w to czynniki środowiskowe i dietetyczne. Jednym z takich wymagających uwagi czynników są popularne dodatki do żywności. Codziennie mamy kontakt z tysiącami tych substancji chemicznych, a większość z nich nie została szczegółowo zbadana pod względem długoterminowych efektów metabolicznych" - komentuje dr Amir Tirosh, jeden z autorów badania (https://stm.sciencemag.org/content/11/489/eaav0120.abstract). (PAP)

ooo/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera