Myszarka polna. Źródło: Rafał Stryjek

Myszy na lodzie: Temperatura mysich ogonów może spaść zimą poniżej zera

Naukowcy z Polski po raz pierwszy zaobserwowali, że temperatura niektórych części ciała niehibernujących ssaków może spadać do kilku stopni C poniżej zera i nie spowoduje to uszkodzeń ciała. Chodzi o ogony dzikich myszy leśnych oraz polnych.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Niskie temperatury sprzyjają różnorodności bakterii na skórze płazów

    Klimat determinuje różnorodność mikrobów żyjących na skórze płazów i mających kluczowe znacznie dla ich zdrowia - poinformowali naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder, których wnioski ukazały się w piśmie "Nature Ecology and Evolution".

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Spółka z UW walcząca z dezinformacją w sieci bliska upadłości przez kłopoty z NCBR

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Szwecja/ Nowe dowody na skuteczność szczepionki przeciwko HPV

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

  • Badanie krwi może pomoże szybciej diagnozować long Covid u dzieci

Fot. Adobe Stock

Naukowcy: proporcja długości palców może być też markerem diagnostycznym

Opublikowane w ub.r. badania polsko-brytyjskiego zespołu wykazały, że stosunek długości palców drugiego do czwartego może sugerować, która osoba ma większą skłonność do ryzykownego picia alkoholu. Ich zdaniem ten stosunek może być też markerem diagnostycznym w schorzeniach związanych z zaburzeniami hormonalnymi lub wskaźnikiem ryzyka w prewencji niektórych chorób.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera