Fot. Adobe Stock

Co czwarty pacjent badany w profilaktyce raka jelita grubego ma zmiany przedrakowe

Ponad 25 proc. pacjentów badanych profilaktycznie w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu ma zmiany, które mogą prowadzić do rozwoju raka jelita grubego. Niepokojące jest to, że większość z nich o tym nie wie, bo nie ma objawów – poinformował szpital.

  • Adobe Stock
    Świat

    Biegi długodystansowe mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego

    Bieganie maratonów może zwiększać ryzyko raka jelita grubego nawet u ludzi młodych, przed pięćdziesiątką – wynika z badań dr Timothy’ego Cannona, onkologa Inova Schar Cancer w Fairfax w stanie Wirginia. Nie oznacza to jednak, że lepiej unikać biegania oraz wysiłku fizycznego; wręcz przeciwnie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    ASCO: w raku jelita grubego ćwiczenia oraz dieta są tak samo ważne jak terapia

    Podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (ASCO) w Chicago opublikowano badania, z których wynika, że w raku jelita grubego ćwiczenia oraz dieta są tak samo ważne jak terapia. Zdaniem naukowców powinny być one „przepisywane” pacjentom onkologicznym podobnie jak leki.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: wzrasta zachorowalność na raka jelita grubego; należy się badać

    W tym roku zachorowalność na raka jelita grubego po raz pierwszy może wzrosnąć w naszym kraju do prawie 25 tys. – twierdzą eksperci. Częściej chorują nawet ludzi młodsi, szczególnie mężczyźni, przed pięćdziesiątym rokiem życia. Marzec jest Miesiącem Świadomości Raka Jelita Grubego.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: we wczesnym wykrywaniu raku jelita grubego świat idzie w kierunku testów FIT

    We wczesnym wykrywaniu raku jelita grubego świat idzie w kierunku badań przesiewowych z użyciem testu na krew utajoną w stolcu FIT, który może być wykonywany w warunkach domowych – powiedział w czwartek konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii prof. Jarosław Reguła.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: ćwiczenia mogą pomóc chorym z rakiem jelita grubego żyć nawet tak długo jak osoby zdrowe

    Z najnowszych badań opublikowanych przez pismo „Cancer” Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (ACS) wynika, że aktywność fizyczna nie tylko wydłuża życie chorych na raka jelita grubego. U niektórych z nich może nawet sprawić, że będą oni żyć podobnie długo jak osoby zdrowe.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Eksperci: nowy test DNA pozwala w 90 proc. określić ryzyko raka jelita grubego

    U pacjentów z chorobą zapalną jelit nowy test DNA pozwala w 90 proc. określić ryzyko zachorowania raka jelita grubego. Opracowali go brytyjscy specjaliści.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: szklanka mleka dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

    Porcja wapnia dziennie zawarta w szklance mleka zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, zwiększa go natomiast mięso oraz alkohol - wynika z badań brytyjskich specjalistów opublikowanych przez „Nature Communication”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

    Niektóre żyjące w jelitach bakterie E. coli sprzyjają rakowi jelita grubego, wiążąc się z komórkami jelitowymi i uwalniając toksynę uszkadzającą DNA – informuje „Nature”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Miniokrężnice ułatwią badania nad rakiem jelita grubego

    Nowy model odwzorowujący żywe jelito pozwoli na bardziej realistyczne odwzorowanie w laboratorium rozwoju nowotworów jelita grubego – informuje “Nature”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Fot. Adobe Stock

    Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Przeciwrakowe działanie szczepionki mRNA przeciwko COVID-19

  • Ograniczanie cukru w diecie małych dzieci ma sens – mają zdrowsze serca w wieku dorosłym

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera