Fot. Fotolia

Spożywanie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Czerwone mięso przyczynia się do raka jelita grubego u kobiet

    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "International Journal of Cancer".

  • Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

    Zwiększenie konsumpcji czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badań, które łącznie objęły niemal 150 tys. osób z USA. Artykuł na ten temat publikuje internetowe wydanie pisma „JAMA Internal Medicine”.

  • Czerwone mięso szkodliwe dla serca. Winne bakterie

    Naukowcy wiedzą już, dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic.

  • Fot. Fotolia

    Czerwone mięso z patelni zwiększa ryzyko raka prostaty

    Spożywanie smażonego i pieczonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. - ostrzegają naukowcy za pośrednictwem pisma "Carcinogenesis".

Najpopularniejsze

  • Łoś. Fot. Patryk Sacharewicz, mat. prasowe

    Od badylarza do łopatacza – zbadano zmiany wielkości poroża łosi w okresie bez polowań

  • NCN: plan finansowy uwzględniający dodatkowe 200 mln zł podpisany przez ministra

  • Naukowcy zapraszają Polaków: włączcie się w poszukiwania afrykańskich kleszczy

  • Naukowcy chcą produkować chłód z ciepła

  • Prof. Katarzyna Kłosińska: Nigdy nie zrezygnujemy z "ó" czy "rz"

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja coraz lepiej oszukuje

  • Żel z białka, żelaza i złota zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu

  • Webb wykrył atmosferę w egzoplanecie

  • Niski testosteron oznacza większe ryzyko zgonu

  • Wulkaniczna planeta zaskoczyła naukowców

28.06.2016 Na zdjęciu Olga Malinkiewicz. PAP/Marcin Obara

Olga Malinkiewicz wśród finalistów European Inventor Award 2024

Polska wynalazczyni Olga Malinkiewicz i kierowany przez nią zespół zostali finalistami European Inventor Award 2024 - poinformował w czwartek Europejski Urząd Patentowy. Zwycięzców konkursu poznamy 9 lipca; ceremonia odbędzie się na Malcie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera