Fot. Fotolia

Spożywanie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Czerwone mięso przyczynia się do raka jelita grubego u kobiet

    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "International Journal of Cancer".

  • Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

    Zwiększenie konsumpcji czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badań, które łącznie objęły niemal 150 tys. osób z USA. Artykuł na ten temat publikuje internetowe wydanie pisma „JAMA Internal Medicine”.

  • Czerwone mięso szkodliwe dla serca. Winne bakterie

    Naukowcy wiedzą już, dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic.

  • Fot. Fotolia

    Czerwone mięso z patelni zwiększa ryzyko raka prostaty

    Spożywanie smażonego i pieczonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. - ostrzegają naukowcy za pośrednictwem pisma "Carcinogenesis".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami legislacyjnymi, ale na te kluczowe trzeba poczekać

  • Wiceminister nauki: zwiększenie dotacji dla NCN będzie dużym wyzwaniem

  • Kraków/ UJ uruchomił Jagiellońskie Centrum Sztucznej Inteligencji

  • Kraków/ Rozpoczął się proces w sprawie karpi uśmierconych na Uniwersytecie Rolniczym

  • Jeziora na obszarze pustyni Gobi sprzyjały osadnictwu 8 tys. lat temu

  • Fot. Adobe Stock

    Nowa metoda przemiany plastiku w paliwo

  • Tłuszcz w mózgu, a nie tylko złogi białkowe, mogą napędzać chorobę Alzheimera

  • Prawie wszyscy chorzy mają te problemy przed pierwszym zawałem lub udarem

  • Ponad 20 proc. treści o zdrowiu seksualnym na TikToku zawiera nieprawdziwe informacje

  • Większość filmów ekoinfluencerów na TikToku zawiera błędne informacje medyczne

Wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka  (jm) PAP/Adam Warżawa

Marchewka: jesteśmy otwarci na rozmowę o przyszłości badań, które prowadzi PAN

Wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka zapewnił, że rząd jest otwarty na rozmowę o przyszłości badań, które prowadzi Polska Akademia Nauk (PAN). Jego zdaniem podważanie potrzeb uczelni morskich nie jest właściwym kierunkiem.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera