Fot. Fotolia

Spożywanie nawet małych ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Czerwone mięso przyczynia się do raka jelita grubego u kobiet

    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "International Journal of Cancer".

  • Wzrost spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

    Zwiększenie konsumpcji czerwonego mięsa wiąże się ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badań, które łącznie objęły niemal 150 tys. osób z USA. Artykuł na ten temat publikuje internetowe wydanie pisma „JAMA Internal Medicine”.

  • Czerwone mięso szkodliwe dla serca. Winne bakterie

    Naukowcy wiedzą już, dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic.

  • Fot. Fotolia

    Czerwone mięso z patelni zwiększa ryzyko raka prostaty

    Spożywanie smażonego i pieczonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. - ostrzegają naukowcy za pośrednictwem pisma "Carcinogenesis".

Najpopularniejsze

  • 31.03.2025. PAP/Marcin Bielecki

    Archeolodzy o sztylecie znad Bałtyku: pospieszono się z publikacją niepewnych informacji

  • Dr Malinowski: upolitycznienie zabija dyskusje, nawet o popkulturze

  • W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

  • Do 2150 r. Wenecja może okresowo znaleźć się pod wodą; zagrożone też polskie miasta

  • Eksperci: polska nauka potrzebuje wzmocnienia wizerunku na świecie

  • Fot. Adobe Stock

    Leki takie jak Ozempic i Wegovy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko demencji

  • Badania: ryzyko demencji, udaru mózgu i depresji zależy od 17 czynników, na wszystkie mamy wpływ

  • Nowy system wczesnego wykrywania autyzmu

  • Azja Centralna/ W internecie trwa spór o pochodzenie etniczne średniowiecznych uczonych

  • Towarzyszące człowiekowi psy mają negatywny wpływ na dzikie zwierzęta i ekosystemy

Fot. Adobe Stock

W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku w Puszczy Białowieskiej bobrów praktycznie nie było. Od tamtego czasu populacja zaczęła się rozrastać i dziś tworzy ją około 40 rodzin – powiedział PAP ich badacz, dr Tom Diserens z Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera