Spożywanie smażonego i pieczonego czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. - ostrzegają naukowcy za pośrednictwem pisma "Carcinogenesis".
Badacze z University of Southern California (USC) i Cancer Prevention Institute of California (CPIC) doszli do takiego wniosku w wyniku analizy danych na temat blisko 2 tys. mężczyzn, z których ponad połowa chorowała na raka prostaty. Pod uwagę wzięte zostały m.in. ilość i rodzaj spożywanego mięsa, a także sposób jego przygotowania.
"Panowie, którzy jedli ponad 1,5 porcji smażonego czerwonego mięsa tygodniowo byli o 30 proc. bardziej narażeni na rozwój raka prostaty, a w przypadku tych, którzy konsumowali tygodniowo ponad 2,5 porcji czerwonego mięsa pieczonego w wysokiej temperaturze, ryzyko było wyższe o 40 proc." - mówi autorka badań dr Mariana Stern.
Dodatkowo dr Stern zaobserwowała, że ryzyko raka prostaty było mniejsze wśród mężczyzn spożywających pieczony drób w porównaniu z tymi, którzy preferowali drób smażony.
Zwiększone ryzyko nowotworu jest najprawdopodobniej wynikiem działania heterocyklicznych amin aromatycznych (HAA), kancerogenów powstających podczas obróbki termicznej czerwonego mięsa i drobiu. Inne kancerogeny - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) - powstają podczas grillowania lub wędzenia mięsa.
"Dysponujemy już silnymi dowodami świadczącymi o tym, że zarówno HAA, jak i WAA przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka prostaty" - piszą autorzy badań. (PAP)
koc/ ula/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.