Fot. Adobe Stock

Suplementy omega-3 mogą opóźniać starzenie

Suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 wydaje się spowalniać starzenie biologiczne – informuje pismo „Nature Aging”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Kwasy omega-3 mogą chronić przed chorobą Alzheimera

    Osoby z najwyższym stężeniem kwasu omega-3 DHA we krwi były aż o 49 proc. mniej zagrożone chorobą Alzheimera, niż ochotnicy z najniższym stężeniem tej substancji - wykazało nowe badanie. Odpowiednia dieta może szczególnie pomagać osobom z genetycznymi predyspozycjami do schorzenia.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Przeciwzapalne działanie kwasów omega 3 może łagodzić objawy depresji

    Metabolity powstające podczas rozpadu kwasów omega 3 chronią mózg przed szkodliwym działaniem stanu zapalnego i zmniejszają objawy depresji – wynika z badań opublikowanych w piśmie „Molecular Psychiatry”.

  • Świat

    Kwas omega 3 chroni komórki nerwowe po udarze

    Neuroprotektyna D1 (NPD1), pochodna kwasu dokozaheksaenowego (DHA) pomaga chronić komórki nerwowe oraz komórki siatkówki po udarze niedokrwiennym mózgu - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cell Death and Differentiation".

Najpopularniejsze

  • Rekonstrukcja wybrzeża morskiego sprzed 400 milionów lat (rys. J. Zalewski)

    Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Ekspert o odnalezieniu szczątków brytyjskiego polarnika: precedens i niezwykły łut szczęścia

  • Archeolodzy z UJ badają unikalne na światową skalę malowidła w Siedlęcinie

  • Behawiorystka: żyć jak kot z kotem, czyli źle

  • Napoje izotoniczne – tylko po dużym wysiłku lub długim pobycie w upale

  • Fot. Adobe Stock

    Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Leki typu Ozempic odchudzają także z mięśni, co jest groźne dla zdrowia sercowo-naczyniowego

  • Skład mikrobioty jelitowej może być powiązany z ryzykiem bezsenności

  • Cywilizacja na rauszu: alkohol sprzyjał budowaniu złożonych społeczeństw

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera