Fot. Fotolia

Żubr "z probówki" - ratunkiem dla gatunku

Jednym ze sposobów zabezpieczenia przyszłości żubra jest uzyskanie zarodka tego zwierzęcia metodą in vitro. Naukowcy z SGGW w Warszawie ogłosili, że udało im się tego dokonać jako pierwszym na świecie.

  • Foto: Fotolia

    35 lat temu urodziła się Louise Brown – pierwsze „dziecko z probówki”

    Przed 35 laty, 25 lipca 1978 r. o 23.47 w Oldham urodziła się Louise Joy Brown, nazywana pierwszym dzieckiem z probówki. Od tego czasu dzięki sztucznemu zapłodnieniu na całym świecie urodziło się 5 mln dzieci.

  • PAP © 2012 /
    Zdrowie

    Ekspert: Naprotechnologia nie zastąpi zapłodnienia in vitro

    Naprotechnologia nie może zastąpić zapłodnienia in vitro. Oferowanie jej niektórym parom mającym trudności z płodnością, to wręcz kradzież okresu rozrodczego kobiety – ocenił w rozmowie z PAP prof. Marian Szamatowicz z Białegostoku.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • W ramach misji IGNIS naukowcy przetestują urządzenie do sterowania komputerem za pomocą mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera