Fot. Fotolia

Olej rzepakowy niewskazany dla osób z chorobą Alzheimera

Spożycie oleju rzepakowego ma związek z pogorszeniem pamięci, zdolności uczenia się oraz przybieraniem na wadze u myszy stanowiących model choroby Alzheimera - wykazały badania opublikowane w piśmie "Scientific Reports".

  • Świat

    Olej rzepakowy pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha

    Bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy może pomóc zredukować tłuszcz brzuszny - przekonywali naukowcy z Peensylvania State University podczas dorocznego zjazdu Towarzystwa ds. Badań nad Otyłością, który trwa w Nowym Orleanie (USA).

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Jemielniak: ilość dezinformacji politycznej rośnie; czas na systemową interwencję

  • W ramach misji IGNIS naukowcy zbadają wpływ mikrograwitacji na drożdże

  • Raport: Polacy wciąż niechętnie przyznają się do problemów ze zdrowiem psychicznym

  • Minister Kulasek: porozumienie między Polską a Szwajcarią to nowe otwarcie dla polskiej nauki

  • Co jadano w Starej Dongoli? Sorgo, pszenica i jęczmień podstawowymi składnikami lokalnej diety

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: kontakt z reklamami niezdrowej żywności zwiększa dzienne spożycie kalorii u dzieci

  • USA/ Administracja Trumpa obcina Harvardowi kolejne 450 mln dolarów

  • USA/ Harvard odpiera ataki federalne broniąc swojej niezależności

  • Zakrzep można wykryć, zanim zdąży zaszkodzić

  • Antybiotyki zanieczyszczają rzeki

Fot. Adobe Stock

Geomorfolog: naturalna bariera ochronna polskiego wybrzeża jest zagrożona

Wydmy przednie stanowią naturalną ochronę wybrzeża przed ekstremalnymi falami sztormowymi. Wskutek niedostatecznej ochrony przed presją człowieka, na obszarze wydm przednich powstają nisze deflacyjne, które umożliwiają wdzieranie się fal w głąb lądu w trakcie trwania tych zjawisk - powiedział PAP dr hab. Maciej Dłużewski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera