Fot. Adobe Stock

Nadmiar fluoru powiązany z pogorszeniem zdolności poznawczych u dzieci

Długotrwałe picie wody ze znacznie przekraczającym normę stężeniem fluoru jest związana z zaburzeniami rozwoju intelektualnego u dzieci – donoszą naukowcy z Tulane University. Planują dalsze, szerzej zakrojone badanie sprawdzające także wpływ mniejszych stężeń.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Powszechne stosowanie fluoru jest konsekwencją wadliwych wytycznych żywieniowych

    Zalecane do niedawna przez większość organizacji zajmujących się zdrowiem publicznym diety wysokowęglowodanowe szkodzą zębom, więc ich stosowanie wymagało ogólnoświatowego wprowadzenia dodatkowej suplementacji fluorem. Mógł to być jednak duży błąd - uważa dr Philippe Hujoel ze School of Dentistry przy Uniwersytecie Waszyngtońskim.

  • Świat

    Fluor może mieć związek z cukrzycą

    Matematyczne analizy wskazują, że wyższe spożycie fluorowanej wody ma związek z cukrzycą typu II – informuje „Journal of Water and Health”.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Polski astronauta zabierze na ISS flagę i pierogi

  • Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Ekohydrolog: deficyt wodny powstawał w kraju od kilkunastu lat

  • Fot. Adobe Stock

    Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

  • Eurostat: przeciętny Cypryjczyk zostawił największy ślad węglowy w UE w 2022 r.

  • WHO chce zmniejszyć budżet o 400 mln dolarów

  • Indie w ciągu dekady podwoiły populację tygrysów

  • ESA monitoruje potencjalnie groźną asteroidę

24.08.2018. Rzeka Biebrza. PAP/Michał Zieliński

Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

Mokradła i torfowiska są dla przyrody tym, czym nerki i wątroba dla naszego organizmu; bez nich nie ma przyszłości, również dla naszego gatunku – powiedział PAP prof. Wiktor Kotowski. Tymczasem Polska przoduje w degradowaniu tych ekosystemów, ważnych m.in. dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera