Fot. Adobe Stock

Tłuszcz w mózgu, a nie tylko złogi białkowe, mogą napędzać chorobę Alzheimera

Przez dekady uważano, że kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera odgrywają złogi nieprawidłowych białek w mózgu - płytek beta-amyloidu i splątków białka tau. Badania przeprowadzone na Purdue University (USA) wskazują jednak na inny czynnik: tłuszcz.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Tłuszcz trzewny przyspiesza starzenie serca nawet u osób aktywnych fizycznie

    Niewidoczna tkanka tłuszczowa otaczająca narządy wewnętrzne, czyli tzw. tłuszcz trzewny, może znacząco przyspieszać proces starzenia serca - ustalili brytyjscy badacze. Takiego tłuszczu nie widać z zewnątrz, dlatego zdarza się, że nawet u osób z prawidłową masą ciała występuje w dużych ilościach.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta bogata w tłuszcze i cukier upośledza zdolności pamięciowe

    Niezdrowa dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza nasycone, oraz w cukry - zwłaszcza proste, stosowane do słodzenia pokarmu - pogarsza zdolności poznawcze, w tym pamięć przestrzenną – wynika z badania, które publikuje pismo „International Journal of Obesity”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

    Tłuszcz śródmięśniowy zwiększa ryzyko poważnych chorób serca, niezależnie od masy ciała – informuje pismo „European Heart Journal”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Białko MCJ kluczowe dla spalania tłuszczu

    Hiszpańscy naukowcy zidentyfikowali białko o kluczowym znaczeniu dla spalania tłuszczu - informuje pismo „Nature Communications”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ustalono, dlaczego podczas infekcji tracimy mięśnie oraz tłuszcz

    To limfocyty T odpowiadają za to, że w czasie infekcji organizm pozbywa się tkanek mięśniowej i tłuszczowej. Jest to proces przynoszący organizmowi pewne korzyści - informuje czasopismo „Cell Reports”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Tłuszcz wyhodowany w laboratorium może nadać hodowanemu mięsu prawdziwy smak i konsystencję

    Naukowcom udało się wyprodukować w laboratorium tkankę tłuszczową, która ma podobną konsystencję i skład do naturalnie występujących tłuszczów zwierzęcych. Wyniki tego eksperymentu, opisane na łamach „eLife”, można w przyszłości wykorzystać do poprawy smaku i tekstury hodowanego w całości z komórek mięsa.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Rodzaj spożywanego tłuszczu wpływa na zdrowie nerek i serca

    Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) z grupy kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na regenerację serca po zawale i łagodzi stany zapalne, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 mają przeciwny efekt - informuje „American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology“.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Jak zatrzymać tłuszcze w roślinach

    Na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika (UMK) w Toruniu trwają prace nad zatrzymaniem tłuszczy w liściach roślin i wyhodowaniem rośliny transgenicznej. Mogłoby to pomóc w opracowaniu nowych strategii walki z głodem na świecie i uniezależnieniem od ropy naftowej.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Tłuszcz otaczający serce zwiększa ryzyko niewydolności

    Nadmierna ilość tłuszczu perikardialnego (otaczającego serce) zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności, zwłaszcza u kobiet - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of the American College of Cardiology".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Epigenetyk: badanie superstulatki pokazuje, że starzenie można spowalniać

  • Wiceminister nauki: rosnące oczekiwania finansowe środowiska naukowego przekraczają nasz budżet

  • Resort nauki ogłosił rok 2026 rokiem popularyzacji nauki

  • Psycholog: urojenia i psychoza w schizofrenii mają związek z błędami poznawczymi

  • Warszawa/ Kryzysowa sytuacja finansowa CAMK PAN; MNiSW: nie mamy podstaw, by udzielić wsparcia

  • Fot. Adobe Stock

    Marsjańskie sondy ESA zarejestrowały kometę 3I/ATLAS

  • Współpracujące modele SI zdały medyczne egzaminy

  • Im dłużej przed ekranem, tym gorzej w szkole

  • Mikroplastik może zmieniać mikrobiom

  • Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i sztucznymi słodzikami zwiększają ryzyko chorób wątroby

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera