Fot. Adobe Stock

Eksperci: pacjenci z chorobą nerek za późno kwalifikowani do przeszczepu nerki

Jedynie 5-6 proc. pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek jest kwalifikowanych do przeszczepu, reszta jest poddawana dializom. Tymczasem przeszczep nerki przyczynia się do wydłużenia życia pacjentów i jest znacznie mniej kosztowny dla budżetu państwa – oceniają eksperci.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Białko roślinne obniża ryzyko poważnej choroby nerek

    Koreańscy naukowcy odkryli, że spożycie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przewlekłej choroby nerek. W badaniu wzięło udział ponad 100 tys. osób.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Ekspert: 4 mln Polaków ma chore nerki, większość o tym nie wie

    Aż 4 mln Polaków ma przewlekłą chorobę nerek, która może doprowadzić do ich skrajnej niewydolności. Większość z nich o tym nie wie, gdyż nie bada się regularnie - powiedział PAP prof. Ryszard Gellert. 12 marca przypada Światowy Dzień Nerek.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Filozof: sokratejskie pytania były próbą obrony przed populizmem i polaryzacją

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera