Koreańscy naukowcy odkryli, że spożycie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przewlekłej choroby nerek. W badaniu wzięło udział ponad 100 tys. osób.
Jak przypominają eksperci z Yonsei University, według dotychczasowych badań, zawierająca dużą ilość roślin dieta przynosi liczne korzyści, m.in. zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, czy niektórych nowotworów.
Jak dotąd – kontynuują badacze – nie było jednak jasne, jak działa na ryzyko przewlekłej choroby nerek. Na to pytanie zdecydowali się oni odpowiedzieć dzięki analizie danych odnośnie prawie 120 tys. uczestników projektu UK Biobank.
W czasie obserwacji trwającej średnio niecałe 10 lat ponad 3,7 tys. uczestników (3,2 proc.) zapadło na przewlekłą chorobę nerek.
Osoby, które spożywały najwięcej roślinnego białka, miały jednak o 18 proc. mniejsze ryzyko zachorowania od tych, które konsumowały roślin najmniej.
„To odkrycie sugeruje, że wyższe spożycie roślinnego białka w diecie może być korzystne dla zdrowia nerek i wskazuje na interwencje dietetyczne zapobiegające CKD w ramach podstawowej opieki podstawowej” – piszą naukowcy.
Więcej informacji na stronach. (PAP)
Marek Matacz
mat/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.