Wypalanie traw to "barbarzyński proceder": przyczynia się do obniżenia rolniczej oraz ekologicznej wartości gruntów, wpływa niekorzystnie na bioróżnorodność i skład botaniczny łąk. Jest też dodatkowym źródłem emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń, np. dioksyn, wpływając na stan powietrza w skali lokalnej - mówią w rozmowie z PAP eksperci z SGGW i Uniwersytetu Śląskiego.
Najstarsze świadectwo kontrolowanego użycia ognia do przygotowania pożywienia - odkryli naukowcy izraelscy. Badania opisują na łamach „Nature Ecology and Evolution”.
Ślady ognia datowane na 800 tys. lat odkryto dzięki włączeniu do badań sztucznej inteligencji – informują naukowcy na łamach tygodnika „PNAS”.
Boże Narodzenie wpisało się do naszego kalendarza dopiero w IV w.n.e. Jednak znacznie wcześniej niż 1700 lat temu nasi przodkowie lubili łączyć ważne uroczystości z biesiadą. Zawsze towarzyszył temu ogień – mówi ekspert z Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie (PNEC).
Ujarzmienie ognia wpłynęło na dietę naszych przodków i pomogło w rozwoju kultury, gdyż wieczorne spotkania przy ognisku sprzyjały bliskości i rozmowom. Potwierdzają to badania Buszmenów z Afryki, żyjących do dziś tak, jak żyli ich pradawni przodkowie.