Fot. Fotolia

Ekspertka: zwracajmy uwagę, co kryje się za produktem "eko" czy "bio"

Za produktem "eko" czy "bio" nie zawsze kryje się produkt przyjazny dla środowiska. O tym, czym jest zjawisko zwane "greenwashingiem", jak je rozpoznać i się go wystrzegać, opowiada w rozmowie z PAP dr Agata Rudnicka z Uniwersytetu Łódzkiego.

  • Fot.: KNB „Herbion”
    Zdrowie

    Studenci Politechniki Warszawskiej opracowują jogurt na bazie prosa

    Stworzenie jogurtu na bazie prosa - taniego, wegańskiego substytutu jogurtu tradycyjnego - to cel, który postawili przed sobą studenci biotechnologii z koła naukowego działającego przy Politechnice Warszawskiej. W ich produkcie znajdą się m.in. fosfor, krzem i żelazo.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Ekomięso i ekomleko bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3

    Zarówno ekologiczne mleko, jak i mięso, zawierają o ok. 50 proc. więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż produkty wytwarzane konwencjonalnie - pokazały duże przeglądowe badania z udziałem badaczki z SGGW.

  • Zdrowie

    O badaniach żywności ekologicznej z prof. Ewą Rembiałkowską

    Prestiżowe czasopismo naukowe „British Journal of Nutrition” opublikowało niedawno badanie dowodzące, że żywność ekologiczna znacząco różni się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. W międzynarodowym zespole badawczym koordynowanym przez prof. Carlo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle (W. Brytania) znalazło się kilku polskich naukowców, m.in. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z SGGW w Warszawie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Starlink - megakonstelacja, którą trudno zastąpić

  • Archeolodzy rozwiązali zagadkę pochodzenia pierwszych mieszkańców Mazowsza

  • Polacy badają wirusa powiązanego z otyłością

  • Polskie kwantowe anteny dla ESA

  • Naukowcy alarmują: spadek różnorodności genetycznej zagraża gatunkom kluczowym dla przetrwania ludzi

  • Fot. Adobe Stock

    Humane World for Animals Europe: propozycja KE może osłabić całe prawo chroniące przyrodę w UE

  • Głębokie wody Morza Czerwonego kryją zaskakujące formy życia

  • Naukowcy: Stonehenge może być starsze niż dotąd sądzono

  • W Bałtyku znaleziono gigantyczny klon wodorostu

  • Aspiryna może zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych nowotworów

Fot. Adobe Stock

Ekspert: współczesne bolidy Formuły 1 to technologiczne arcydzieła

Współczesne bolidy Formuły 1 to technologiczne arcydzieła, które łączą aerodynamikę, zaawansowane materiały i hybrydowe jednostki napędowe – wskazał dr hab. inż. Mirosław Szczepanik z Politechniki Śląskiej. W niedzielę odbędzie się pierwszy w tym roku wyścig mistrzostw świata Formuły 1 - Grand Prix Australii.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera