Kiełki brokułów mogą chronić jelita

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Ekspozycja na kiełki brokułów we wczesnym okresie życia zmniejsza częstośc występowania zapalenia jelit w immunologicznym mysim modelu nieswoistego zapalenia jelit – informuje preprint artykułu w piśmie „bioRxiv”.

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD) to choroba zapalna jelit (IBD), której objawy występują w dzieciństwie i okresie dojrzewania. Przewlekłemu, ciężkiemu zapaleniu jelit towarzyszy rozregulowanie układu odpornościowego, zaburzenie mikrobiomu jelitowego oraz inne powikłania.

Substancje zawarte w spożywanych pokarmach oraz metabolity wytwarzane przez mikroflorę jelitową są źródłem czynników przeciwzapalnych, które mogą łagodzić objawy IBD.

Badania (DOI: 10.1101/2023.01.27.525953) zespołu naukowców z Binghamton University, Husson University. University of Maine w Orono, University of Michigan oraz University of Vermont zostały przeprowadzone na myszach. Chodzi o szczep z upośledzoną odpornością będący modelem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - myszy z nokautem interleukiny-10 (IL-10-KO).

Począwszy od 4. lub 7. tygodnia życia gryzonie karmiono dietą kontrolną lub dietą zawierającą 10 proc. surowych kiełków brokułów, bogatych w sulforafan, związek o działaniu przeciwzapalnym.

Dietę rozpoczynano 7 dni przed i kończono 2 tygodnie po zakażeniu myszy bakterią Helicobacter hepaticus, która wywołuje u tych zwierząt objawy podobne do choroby Leśniowskiego-Crohna.

Pod wpływem diety zawierającej kiełki brokułów zwiększała się zawartość sulforafanu w osoczu, ustępowała stagnacja masy ciała, krew w kale i związana z nią biegunka. Rosło także bogactwo mikroflory w jelitach, szczególnie u młodszych myszy. Dieta kiełkowa spowodowała pojawienie się u młodszych myszy niektórych specyficznych bakterii i zmniejszyła częstość występowania i liczebność bakterii chorobotwórczych, które wywołują stan zapalny, na przykład Escherichia coli i Helicobacter.

Jak podsumowują autorzy, mysi model IL-10-KO reaguje na dietę zawierającą surowe kiełki brokułów i stanowi okazję do dalszych badań nad wpływem diety na mikrobiom gospodarza. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera