Nauka dla Społeczeństwa

28.04.2024
PL EN
14.11.2023 aktualizacja 14.11.2023

Kiełki brokułów mogą chronić jelita

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Ekspozycja na kiełki brokułów we wczesnym okresie życia zmniejsza częstośc występowania zapalenia jelit w immunologicznym mysim modelu nieswoistego zapalenia jelit – informuje preprint artykułu w piśmie „bioRxiv”.

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD) to choroba zapalna jelit (IBD), której objawy występują w dzieciństwie i okresie dojrzewania. Przewlekłemu, ciężkiemu zapaleniu jelit towarzyszy rozregulowanie układu odpornościowego, zaburzenie mikrobiomu jelitowego oraz inne powikłania.

Substancje zawarte w spożywanych pokarmach oraz metabolity wytwarzane przez mikroflorę jelitową są źródłem czynników przeciwzapalnych, które mogą łagodzić objawy IBD.

Badania (DOI: 10.1101/2023.01.27.525953) zespołu naukowców z Binghamton University, Husson University. University of Maine w Orono, University of Michigan oraz University of Vermont zostały przeprowadzone na myszach. Chodzi o szczep z upośledzoną odpornością będący modelem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - myszy z nokautem interleukiny-10 (IL-10-KO).

Począwszy od 4. lub 7. tygodnia życia gryzonie karmiono dietą kontrolną lub dietą zawierającą 10 proc. surowych kiełków brokułów, bogatych w sulforafan, związek o działaniu przeciwzapalnym.

Dietę rozpoczynano 7 dni przed i kończono 2 tygodnie po zakażeniu myszy bakterią Helicobacter hepaticus, która wywołuje u tych zwierząt objawy podobne do choroby Leśniowskiego-Crohna.

Pod wpływem diety zawierającej kiełki brokułów zwiększała się zawartość sulforafanu w osoczu, ustępowała stagnacja masy ciała, krew w kale i związana z nią biegunka. Rosło także bogactwo mikroflory w jelitach, szczególnie u młodszych myszy. Dieta kiełkowa spowodowała pojawienie się u młodszych myszy niektórych specyficznych bakterii i zmniejszyła częstość występowania i liczebność bakterii chorobotwórczych, które wywołują stan zapalny, na przykład Escherichia coli i Helicobacter.

Jak podsumowują autorzy, mysi model IL-10-KO reaguje na dietę zawierającą surowe kiełki brokułów i stanowi okazję do dalszych badań nad wpływem diety na mikrobiom gospodarza. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024