Dieta neandertalczyków zamieszkujących Płw. Iberyjski była bardzo urozmaicona

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Skład posiłków spożywanych przez neandertalczyków zamieszkujących Półwysep Iberyjski był bardzo urozmaicony. Ich dieta bazowała na mięsie zwierząt roślinożernych - wynika z badań hiszpańskich archeologów w prowincji Burgos, na północy Hiszpanii.

Z badań prowadzonych w jaskini Prado Vargas wynika, że 46 tys. lat temu grupy neandertalczyków polowały na kilkadziesiąt gatunków zwierząt, zazwyczaj roślinożernych - głównie na jelenie, kozy górskie, kozice, a w mniejszym stopniu także na żubry i dziki.

Zazwyczaj celem polowań były dorosłe osobniki. - zauważają naukowcy z zespołu hiszpańskiego archeologa Hectora de la Fuente Jueza z Uniwersytetu Burgos, którzy przeanalizowali już ponad 6 tys. szczątków zwierząt - ich kości i zębów. Wyniki analiz opublikowali w piśmie "Archaeological and Anthropological Sciences".

Według badaczy po upolowaniu dużego zwierzęcia do wnętrza jaskini zabierano przede wszystkim jego kończyny. Potwierdzeniem tego jest - jak wskazali naukowcy - duża liczba znalezionych w grocie kości udowych, piszczelowych, promieniowych oraz kości śródstopia.

Grupy zamieszkujące jaskinię Prado Vargas żywiły się kawałkami mięsa, a z kości wydobywały szpik. Skóry i ścięgna upolowanych zwierząt były natomiast wykorzystywane do wyrobu lin oraz odzieży. Pozostałe fragmenty ciał zwierząt służyły m.in. do rozpalania ognisk w jaskini.

Autorzy studium potwierdzili, że grota Prado Vargas była miejscem zamieszkania dla kilku pokoleń neandertalczyków.

Marcin Zatyka (PAP)

zat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera