Dr Szymańska: nie każdy powinien napić się kawy w Światowym Dniu Kawy

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

29 września obchodzony jest Światowy Dzień Kawy. Większość Polaków właśnie od niej zaczyna swój dzień. "Są jednak osoby, które ze względów medycznych powinny zrezygnować z kawy albo ograniczać jej spożycie" - zaznaczyła specjalistka chorób wewnętrznych ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach dr Aleksandra Szymańska.

W piątek obchodzimy Światowy Dzień Kawy. Wiele osób spożywa ją codziennie, jednak są również tacy, którzy powinni powstrzymać się z jej spożyciem.

"Jest grono osób, które raczej powinny kawy unikać i do takich osób należą osoby z chorobami sercowo-naczyniowego, ponieważ kawa podnosi ciśnienie krwi i może powodować zaburzenia rytmu serca" - podkreśliła specjalnie dla PAP specjalistka chorób wewnętrznych ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach dr Aleksandra Szymańska.

Kawa rozszerza naczynia krwionośne, co dla niektórych może być pozytywnym działaniem, jednak u niektórych może spowodować zaostrzenie choroby wieńcowej. "Kawa również zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku oraz żółci, także u osób, które mają dolegliwości ze strony układu pokarmowego również może je nasilać, m.in. dlatego zaleca się picie kawy po posiłku" - opisała dr Szymańska.

U osób z rozpoznaną kamicą żółciową kawa może spowodować napady kolki żółciowej. Zaleca się również, aby kawę ograniczały osoby będące w ciąży lub karmiące piersią, ponieważ kofeina może przenikać przez łożysko do płodu, a także do mleka matki.

"Kolejną grupą, która powinna powstrzymać się od picia kawy są osoby silnie znerwicowane. Pozytywnym skutkiem kawy jest pobudzenie i zmniejszenie zmęczenia, natomiast picie jej w godzinach wieczornych może powodować bezsenność" - dodała dr Szymańska.(PAP)

jms/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 27.10.2022. Muchomor czerwony.PAP/Wojtek Jargiło

    Mykolog: muchomor czerwony może nieodwracalnie uszkodzić mózg

  • Fot. Adobe Stock

    Pulmonolog: dominują infekcje wirusowe, ale przybywa przypadków krztuśca, wzrasta ryzyko gruźlicy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera