WHO rekomenduje mniej soli; jemy dwa razy za dużo

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zmniejszenie spożycia soli kuchennej, glutaminianu sodu i sodu w produktach przetworzonych uratuje życie siedmiu milionom osób - ocenia WHO - i dodaje, że państwa członkowskie nie wdrażają związanych z tym zaleceń.

Wszystkie 194 państwa członkowskie Światowej Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) zobowiązały się, że do 2030 roku zmniejszą spożycie sodu o 30 proc. Tymczasem jedynie 5 proc. z tych krajów prowadzi politykę redukcji sodu - wynika z raportu WHO z 2023 r. 

WHO zaleca, aby ograniczyć spożycie soli do 5 gramów dziennie. Jednak średnie jej zużycie wynosi 10,8 gramów, czyli ponad dwa razy więcej, niż limit.

Jak przypomina prof. dr hab. Dominika Głąbska z SGGW, w marcu tego roku WHO oceniło postępy krajów wdrażających politykę ograniczania spożycia sodu i ich wpływ na spożycie sodu w diecie i choroby układu krążenia. Okazało się, że tylko Brazylia, Chile, Czechy, Litwa, Malezja, Meksyk, Arabia Saudyjska, Hiszpania i Urugwaj posiadają kompleksowy pakiet polityk mających na celu ograniczenie spożycia soli, a przecyzyjniej - sodu.

"Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (chlorek sodu), ale występuje on również w przyprawach zawierających glutaminian sodu, oraz w wielu produktach przetworzonych" - wylicza, cytowana na stronie SGGW, dr hab. Głąbska, kierownik studiów podyplomowych "Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne".

WHO wskazała cztery kierunki działań na rzecz ograniczania sodu w żywności. Pierwszym z nich jest zmiana składów recepturowych - tak, aby żywność zawierała mniej soli i ustalanie docelowych ilości sodu z poziomu polityki państwa. Drugim - ustanowienie polityki zamówień publicznych w celu ograniczenia spożycia żywności bogatej w sól lub sód w instytucjach publicznych. Trzecią kwestią jest obowiązkowa etykieta z przodu opakowania, która pomaga konsumentom wybrać produkty o niższej zawartości sodu. Czwartym zadaniem państw jest komunikacja z obywatelami dotycząca zmiany zachowań i kampanie w środkach masowego przekazu mające na celu zmniejszenie spożycia soli i innych form sodu. (PAP)

kol/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 27.10.2022. Muchomor czerwony.PAP/Wojtek Jargiło

    Mykolog: muchomor czerwony może nieodwracalnie uszkodzić mózg

  • Fot. Adobe Stock

    Pulmonolog: dominują infekcje wirusowe, ale przybywa przypadków krztuśca, wzrasta ryzyko gruźlicy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera