Nauka dla Społeczeństwa

23.04.2024
PL EN
25.05.2023 aktualizacja 25.05.2023

Badacze: transgeniczne jaja wydają się bezpieczne

Adobe Stock Adobe Stock

Japońscy naukowcy opracowali zmienione genetycznie jaja pozbawione ważnego alergenu. Według najnowszego badania wydają się one bezpieczne dla zdrowia.

Zespół z Uniwersytetu w Hiroszimie opracował jajka przeznaczone dla osób uczulonych na białko kurczęcych jaj. To jedna z najczęstszych alergii wśród dzieci – podkreślają badacze. Jej objawy mogą być różne – wymioty, skurcze żołądka, zaburzenia oddychania, pokrzywka, opuchlizna. Czasami uczulone osoby nie mogą przyjmować niektórych szczepionek.

Wynalazek opracowany przez badaczy z Hiroszimy może pomóc takim ludziom.

Z pomocą metod inżynierii genetycznej, jakiś czas temu wyhodowali kury znoszące jaja wolne od wywołującego alergię białka znanego jako owomukoid (OVM).

W nowej publikacji przedstawili wyniki dokładnego badania odnośnie bezpieczeństwa zmienionych jaj. Przetestowali w nim jaja pod kątem ewentualnej obecności białka w jakiejkolwiek formie oraz ubocznych, potencjalnie szkodliwych skutków modyfikacji.

Testy nie wskazały na jakiekolwiek ślady zagrożenia. W badaniu naukowcy wykorzystali m.in. związane z alergią przeciwciała oddziałujące ze wspomnianym białkiem. Zanotowany w teście brak reakcji wskazuje, że jajka nie zawierają żadnych powiązanych z OVM alergenów.

„Jaja składane przez kury o homozygotycznej eliminacji OVM nie wykazywały żadnych widocznych nieprawidłowości" – mówi prof. Ryo Ezaki z Uniwersytetu w Hiroszimie.

"Wyniki te wskazują na znaczenie ocen bezpieczeństwa i ujawniają, że jaja składane przez kury z usuniętym OVM rozwiązują problem alergii w żywności i szczepionkach" – dodaje.

Badania bezpieczeństwa jaj będą jednak trwały. To konieczne m.in. dlatego, że niektóre osoby są uczulone nawet na najmniejsze ilości wspomnianego białka.

Potrzebne będą także testy kliniczne, czyli z udziałem ludzi, a także analiza fizycznych właściwości jaj istotnych z punktu widzenia kulinarnych zastosowań.

"Będziemy kontynuować badania, mając na uwadze praktyczne zastosowania jaj o zmniejszonej alergenności" – mówi prof. Ezaki.

Więcej informacji tu. (PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024