Gujana Francuska/ Start sondy JUICE, mającej zbadać środowisko Jowisza, przełożony na piątek

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Start bezzałogowej sondy kosmicznej JUICE z portu w Gujanie Francuskiej, mającej zbadać środowisko wokół Jowisza, został przełożony na piątek na godzinę 14.14 czasu polskiego. Wedle pierwotnych planów sonda miała wystartować w czwartek.

Jako powód przełożenia startu sondy w ramach misji realizowanej przez Europejską Agencję Kosmiczną (ESA) podano ryzyko wystąpienia wyładowań atmosferycznych, o czym poinformowała ESA w czasie czwartkowej relacji na żywo.

Ważąca 5 ton sonda ma dotrzeć do układu Jowisza, w którym zbada trzy jego lodowe księżyce: Ganimedesa, Europę i Kallisto. Są to tzw. lodowe księżyce i przypuszcza się, że pod warstwami lodu mogą istnieć oceany płynnej wody.

W misji udział ma Polska, zarówno naukowy, jak i techniczny. Przykładowo aż dwa z sześciu mechanizmów sondy, które rozłożą się w kosmosie, zostały skonstruowane z polskim udziałem.

Z kolei np. polska firma Creotech Instruments odpowiada za montaż elektroniki dwóch instrumentów badawczych umieszczonych na pokładzie sondy.

Wedle planów ESA sonda JUICE ma dotrzeć na Jowisza w 2031 r. (PAP)

kjm/ jar/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Australia/ Pierwszy w historii pingwin cesarski, który dotarł do Australii, wraca do Antarktyki

  • Fot. Adobe Stock

    Rosja/ Naukowcy odkryli tygryska szablozębnego sprzed 32 tys. lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera