Tauryna może spowalniać proces starzenia się

źródło: Adobe Stock
źródło: Adobe Stock

Przyjmowanie tauryny może pomóc w walce z wolnymi rodnikami, powodującymi stres oksydacyjny i przyspieszającymi starzenie się tkanek – informują naukowcy z Uniwersytetu Sao Paulo w Brazylii. Korzyści i ryzyka związane z przyjmowaniem tauryny są wciąż badane, więc odradzają zażywanie suplementów bez konsultacji z lekarzem.

Wnioski z badania opublikowało pismo „Nutrition”.

Tauryna to aminokwas naturalnie występujący w organizmie człowieka. Jest ważna m.in. dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, układu odpornościowego i rozrodczego. W produktach spożywczych występuje głównie w mięsie, rybach i owocach morza.

Nasz organizm jest wyposażony w arsenał enzymów antyoksydacyjnych, które pomagają utrzymywać równowagę wytwarzaniem reaktywnych form tlenu i ich neutralizowaniem. Wraz z wiekiem mechanizmy te stają się jednak mniej skuteczne.

Naukowcy postanowili przetestować wpływ tauryny na markery stresu oksydacyjnego u kobiet w wieku od 55 do 70 lat. Do badań rekrutowano 24 uczestniczki, z których połowa przez 16 tygodni przyjmowała dziennie po trzy tabletki zawierające 500 mg tauryny, a połowa – placebo. Przed rozpoczęciem kuracji i po jej zakończeniu badano próbki krwi kobiet pod kątem markerów stresu oksydacyjnego.

Okazało się, że u kobiet zażywających taurynę nastąpił blisko 20-procentowy wzrost poziomu dysmutazy podtlenkowej (enzymu antyoksydacyjnego chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników). U kobiet przyjmujących placebo odnotowano zmniejszenie poziomu tego enzymu o 3,5 proc.

Dodatkowo u kobiet przyjmujących taurynę nastąpiło zmniejszenie poziomu dialdehydu malonowego (markera stresu oksydacyjnego) o 4 proc., podczas gdy w grupie kontrolnej jego poziom wzrósł o 23 proc. U żadnej z uczestniczek nie zaobserwowano skutków ubocznych.

Autorzy podkreślają, że sama suplemantacja tauryny nie zdziała cudów. Aby zaobserwować efekty działania tego aminokwasu kluczowe jest utrzymywanie zbilansowanej diety oraz aktywność fizyczna. Korzyści i ryzyka związane z przyjmowaniem tauryny są jednak wciąż badane, dlatego naukowcy odradzają zażywanie suplementów bez konsultacji z lekarzem.

Źródło: DOI: 10.1016/j.nut.2022.111706 (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera