Większe spożycie owoców i warzyw wiąże się z niższym poziomem odczuwanego stresu, szczególnie u dorosłych w średnim wieku - wynika z badań opublikowanych na łamach Clinical Nutrition.
W badaniu z udziałem ponad 8600 dorosłych Australijczyków wyższe spożycie owoców i warzyw wiązało się z niższym odczuwanym stresem, szczególnie u dorosłych w średnim wieku.
Związek pomiędzy ilością spożywanych warzyw i owoców a poziomem stresu badał zespół naukowców pod kierownictwem dr Simone Radavelli-Bagatini z Uniwersytetu Edith Cowan w Australii. Badacze w ramach badania Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle (AusDiab) przyjrzeli się nawykom żywieniowym ponad 8,6 tys. dorosłych Australijczyków.
Jak mówią naukowcy, głównym celem ich badania było zbadanie związku między spożyciem owoców i warzyw a odczuwanym stresem w populacji mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 25 lat. Badani wypełniali kwestionariusze Food Frequency Questionnaire i Perceived Stress Questionnaire - pierwszy z nich służył do sprawdzenia sposobu odżywiania się, drugi do pomiaru odczuwanego stresu.
Wyniki badań wykazały, że osoby, które codziennie jadły co najmniej 470 gramów owoców i warzyw, miały o 10 proc. niższy poziom stresu niż osoby, które spożywały mniej niż 230 gramów tych produktów.
Podobne wyniki uzyskano u osób, które jadły zwiększoną ilość samych owoców lub warzyw.
Według badaczy, uzyskane wyniki sugerują, że dieta odgrywa kluczową rolę w dobrym samopoczuciu psychicznym.
„Nasze badanie wzmacnia związek między dietą bogatą w owoce i warzywa a samopoczuciem psychicznym” - mówi Radavelli-Bagatini. “Długotrwały stres może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, cukrzycy czy depresji, dlatego musimy znaleźć sposoby zapobiegania i możliwie łagodzenia problemów ze zdrowiem psychicznym w przyszłości” - dodaje badaczka.
Jak zaznaczają badacze, ważne jest, aby ludzie stosowali dietę bogatą w owoce i warzywa, aby potencjalnie zminimalizować stres - według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zalecane jest spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie.
Więcej: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33940399/ (PAP)
Autorka: Agnieszka Niewińska-Lewicka
anl/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.