Media społecznościowe mogą wpływać na percepcję wspomnień

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Choć wydaje się, że nasze wspomnienia i emocje jakie w nas budzą są czymś bardzo osobistym, liczba polubień konkretnych wspomnień na serwisach społecznościowych może wpływać na nasze odczucia względem tych wspomnień – piszą brytyjscy socjolodzy, których wnioski ukazały się w serwisie „The Conversation”.

Przez ostatnie lata przyzwyczailiśmy się do licznych powiadomień, w tym tych, że „mamy wspomnienie”. Mała liczba polubień może jednak sprawić, że nie będziemy cieszyć się tym wspomnieniem w naturalny sposób.

Dr David Beer i dr Benajmin Jacobsen z University of York w Wielkiej Brytanii przeprowadzili wywiady z 60 użytkownikami mediów społecznościowych, pytając o ich doświadczenia związane z prezentowaniem wspomnień przez różne aplikacje. Część osób uznawało prezentację tych treści za nadmierną ingerencję w ich prywatność, a inni za przydatne przypomnienie o zapomnianych wydarzeniach.

Badacze pytali także i liczbę polubień zebranych przez dane wspomnienia oraz to, czy miała ona wpływ na uczucia uczestników. Okazało się, że rzeczywiście liczba polubień była w stanie wpłynąć na emocje badanych.

„Polubienia są oceną społeczną wartości danego wspomnienia. Nawet jeśli dla nas jest ono wyjątkowe, wciąż chcemy dowiedzieć się od innych, czy aby na pewno jest wyjątkowe. Brak oczekiwanej liczby polubień może zmniejszyć wartość, którą sami przypisujemy danym wspomnieniom. Mała liczba polubień może stać się nawet częścią danego wspomnienia” – piszą autorzy.

Choć uczestnicy mieli świadomość tego, co się dzieje, przyznawali, że ciężko było im uwolnić się od przejmowania się polubieniami.

„Nawet coś tak bardzo prywatnego jak wspomnienie zostało wchłonięte przez media społecznościowe, które wpływają na to, w jaki sposób doświadczamy swojej przeszłości. W przyszłości wzorzec ten może w jeszcze większym stopniu kształtować pamięć indywidualną i zbiorową” – ostrzegają badacze.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera