Zimno stymuluje produkcję witaminy A
Ekspozycja na niską temperaturę sprzyja wytwarzaniu przez organizm witaminy A, pomagającej spalać tkankę tłuszczową – informuje pismo „Molecular Metabolism”.
Witamina A (retinol) odgrywa istotną rolę w tzw. brązowieniu tkanki tłuszczowej tj. przekształcaniu niezdrowego białego tłuszczu (tworzonego ze zbędnych kalorii) w korzystny dla organizmu tłuszcz brunatny, chroniący przed utratą ciepła.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu wykazali, że umiarkowana ekspozycja na zimno prowadzi do podwyższenia poziomu witaminy A oraz transportującego ją białka RBP zarówno u ludzi, jak i u myszy.
Gdy naukowcy zablokowali u gryzoni białko RBP za pomocą modyfikacji genetycznej, zahamowany został wzrost poziomu witaminy A i proces brązowienia tkanki tłuszczowej. W rezultacie zakłócona była produkcja ciepła i organizm myszy nie by w stanie w wystarczającym stopniu chronić się przed zimnem.
„Te badania wskazują, że witamina A odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu tkanki tłuszczowej i wpływa na metabolizm energetyczny. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy sięgać po suplementy, jeśli nie zostały one zalecone przez lekarza. Działanie retinolu uzależnione jest od jego transportu do konkretnych komórek w określonym czasie” – komentuje autor analizy dr Florian Kiefer.
Więcej na ten temat: DOI: 10.1016/j.molmet.2020.101088(PAP)
koc/ agt/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.