Arbuz zmniejsza szkodliwy wpływ wysokotłuszczowej diety

Źródło: Fotolia
Źródło: Fotolia

Spożywanie liofilizowanego arbuza niweluje szkodliwy wpływ wysokotłuszczowej diety – wykazały badania prowadzone na myszach, o których informuje „Journal of Nutrition”.

Samce myszy, po ukończeniu dziesiątego tygodnia życia, otrzymywały przez 10 tygodni pokarm o wysokiej lub niskiej zawartości tłuszczu oraz jednakowej zawartości cukru. Części gryzoni karmionych wysokotłuszczowym pożywieniem podawano codziennie suplement w postaci sproszkowanego liofilizowanego arbuza wraz z łupiną (ekwiwalent 1,5 porcji spożywanej przez człowieka).

Choć myszy, które otrzymywały wysokotłuszczowe pożywienie i suplement nie ważyły mniej niż te, którym nie podawano suplementu - zaobserwowano, że miały one wyraźnie niższy poziom glukozy we krwi. Odnotowano także korzystny wpływ liofilizowanego arbuza na mikrobom jelitowy oraz stan wątroby gryzoni.

Wcześniejsze badania wykazały, że zawarte w arbuzach antyoksydanty pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.

"Kolejnym ważnym krokiem będzie wykonanie badań klinicznych z udziałem ludzi" – podkreśla Neil Shay z Oregon State University, autor analizy. Więcej - na łamach "Journal of Nutrition" (DOI: 10.1093/jn/nxz267) (PAP)

koc/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera