Warsztaty świadomego zarządzania biochemią ludzkiego organizmu poprzez dietę odbędą się 8 czerwca w Olsztynie. Będzie mowa o żywności probiotycznej, alternatywnych źródłach białka, naturalnych barwnikach oraz trendach, kształtujących sposób, w jaki produkujemy, kupujemy i konsumujemy.
Podczas Pikniku Rodzinnego Polskiej Akademii Nauk całe rodziny mogą bezpłatnie wziąć udział w warsztatach, pokazach i eksperymentach pod hasłem „To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji”. Prezentacje przybliżą najnowsze osiągnięcia naukowców i propozycje producentów w obszarze produkcji, wyboru, przygotowania i recyklingu żywności. Warsztaty na olsztyńskiej starówce organizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach drugiej edycji europejskiego projektu #Annual Food Agenda.
Uczestnicy warsztatów dowiedzą się m.in., jak wytwarzana jest żywność, której data ważności ma 30 lat, oraz czy produkty przeznaczone specjalnie dla kosmonautów, himalaistów lub żeglarzy mogą znaleźć się również w codziennym menu. Poznają zalety żywności probiotycznej w postaci fermentowanych produktów, takich jak kimchi i inne kiszonki. Na specjalnym sprzęcie z laboratorium metabolomiki przetestują naturalne barwniki, występujące np. w fioletowych marchewkach. Barwniki te są stosowane w sokach i jogurtach. Naukowcy wezmą też pod lupę przyprawy i produkty z egzotycznych krajów, którym przypisuje się działanie prozdrowotne, i które zadomowiły się już na stałe w polskich kuchniach. Będą też mówić o zamiennikach cukru i trendach wśród produktów wypiekowych.
Warsztaty mają wspierać dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych i ograniczenie strat żywności w gospodarstwach domowych. Naukowcy będą promować dobre praktyki, które niwelują negatywny wpływ konsumpcjonizmu na środowisko. Wśród takich europejskich idei jest gotowanie bez strat "zero waste", nieodpłatne dzielenie się jedzeniem "foodsharing" i odpowiedzialne zakupy.
Warsztaty "To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji" odbędą się 8 czerwca na olsztyńskiej starówce w godz. 12.00-16.00 Wstęp jest bezpłatny.
Projekt #Annual Food Agenda” (www.annualfoodagenda.com) prowadzony jest w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, a finansowany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii. W naszym kraju prowadzą go naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX. Przez cały rok w regionie Warmii i Mazur odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi.
PAP - Nauka w Polsce
kol/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.