Makaki spożywające mniej kalorii żyją dłużej i zdrowiej

Ograniczenie spożycia kalorii sprzyja dłuższemu i zdrowszemu życiu makaków rezus - potwierdziły badania, o których informuje pismo "Nature Communications".

Rywalizujący ze sobą dotychczas w USA naukowcy z University of Wisconsin-Madison i National Institute on Aging (wchodzącego w skład Narodowych Instytutów Zdrowia) połączyli siły i zweryfikowali dotychczasowe wnioski dotyczące wpływu ilości konsumowanych kalorii na życie i zdrowie naczelnych.

W 2009 roku naukowcy z University of Wisconsin-Madison opublikowali wyniki badań, świadczące o wyraźnym wydłużeniu życia i lepszym stanie zdrowia osobników, które na co dzień spożywały mniej kalorii niż kontrolna grupa makaków. Korzyści zdrowotne dotyczyły m.in. mniejszej zachorowalności na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego, a także mniejszego ryzyka insulinooporności.

W 2012 roku National Institute on Aging (NIA) sporządził z kolei raport wskazujący, że spożycie kalorii nie wpływa na długość życia makaków, a jedynie w pewnym stopniu sprzyja ich zdrowiu.

Obecnie oba zespoły porównały swoje dotychczasowe dane dotyczące blisko 200 osobników i wspólnie sformułowały wnioski, wyjaśniające wcześniejsze różnice w rezultatach.

Dotyczą one przede wszystkim wieku, w którym u makaków wprowadzono ograniczenia kaloryczne. Mają one pozytywny wpływ, gdy są stosowane u dorosłych osobników, jednak nie u młodych. Naukowcy zwracają uwagę, że jest to istotna różnica w zestawieniu z wynikami badań prowadzonych wcześniej na gryzoniach, gdzie korzyści osiągane były przy ograniczeniu kalorii na stosunkowo wczesnym etapie życia.

Różnice dotyczyły także ilości pokarmu spożywanego przez grupy kontrolne w obu badaniach (w przypadku NIA makaki jadły więcej) oraz jakości pożywienia konsumowanego przez makaki - w badaniach prowadzonych przez NIA były to naturalne produkty, a w tych prowadzonych przez UW-Madison - produkty przetworzone z większą zawartością cukru.

Zaobserwowano ponadto, że konsumujące większą ilość kalorii samice były mniej podatne na rozwój insulinooporności niż samce.

Podsumowując, po uwzględnieniu wszystkich danych oba zespoły doszły do wniosku, że ograniczenie spożycia kalorii przy jednoczesnej zbilansowanej diecie pozytywnie wpływa na długość życia makaków i opóźnia rozwój chorób związanych z wiekiem.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera