Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
26.04.2016 aktualizacja 26.04.2016

Na toruńskim Festiwali Nauki i Sztuki o żywności i ważnych rocznicach

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Żywność była przewodnim tematem 16. Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki, a wykłady i pokazy jej poświęcone zaprezentowali specjaliści różnych dyscyplin. Szczególne miejsce miały imprezy związane z 1050. rocznicą chrztu Polski i 550. rocznicą drugiego pokoju toruńskiego.

Wybierając temat przewodni festiwalu organizatorzy nawiązali do obchodzonego obecnie Roku Roślin Strączkowych, który ustanowiło Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych.

"Uznaliśmy, że tematykę festiwalu rozszerzymy na całe pożywienie, co daje pole do popisu specjalistom z wielu dziedzin. To rzeczywiście okazało się strzałem w +dziesiątkę+. W programie znalazło się wiele imprez dotyczących różnych aspektów m.in. historii, obyczajów i kultury spożywania posiłków, dietetyki i zdrowia, produkcji i badaniu żywności, a wszystkie spotkały się z dużym zainteresowanie" - powiedział PAP Aleksander Anikowski z Rady Programowej Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.

Festiwal otworzył panel dyskusyjny poświęcony żywności i żywieniu człowieka, w której uczestniczyli specjaliści Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Dyskusję prowadził dr Marek Jurgowiak z Katedry Biochemii Klinicznej, a wzięli w niej udział prof. Roman Cichon, dr Justyna Przybyszewska i dr Ewa Szymelfejnik z Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki oraz Alina Jaroch z Katedry i Kliniki Geriatrii.

Wiele wykładów i pokazów poświęcono dziejom żywności i żywienia. Kuratorem tej części festiwalu był historyk prof. Jarosław Dumanowski z UMK - znawca tej problematyki, który od lat prowadzi badania i wydaje źródła historii polskiej kuchni. Zaprezentował on wykład o nieco zapomnianej postaci, Janie Szyttlerze, XIX-wiecznym kucharzu i autorze książek kulinarnych.

Dzięki archeologom i historykom, a także współpracujących z nimi kucharzom, uczestnicy mogli dowiedzieć się nie tylko, co jadano w czasach prehistorycznych, w starożytnym Rzymie czy w krzyżackim Toruniu, ale również zobaczyć, dotknąć i posmakować potrawy, których receptury odtworzono na podstawie wykopalisk lub zaczerpnięto ze starych książek. Odbyły się też imprezy dla dzieci, na których z żywności tworzono dzieła sztuki.

"Podczas kolejnych festiwali staramy się nawiązywać do przypadających akurat rocznic. W tym roku były to dwie bardzo ważne rocznice - 1050. rocznica chrztu Polski i 550. rocznica drugiego pokoju toruńskiego" - podkreślił Anikowski.

Z dużym zainteresowaniem spotkała się dyskusja poświęcona rocznicy chrztu polskiego, w której udział wzięli archeologowie prof. Hanna Kocka-Krenz z Uniwersytetu Adama Mickiewicza, prof. Wojciech Chudziakiem z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i prof. Przemysław Urbańczyk z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

W związku z rocznicą drugiego pokoju toruńskiego (zawartego 19 października 1466 r. pomiędzy Polską i krzyżakami) przygotowano dużą inscenizację historyczną, którą obserwowały tłumy torunian i turystów. Impreza rozpoczęła się od odtworzenia w Sali Wielkiej Dworu Artusa ceremonii uroczystego zaprzysiężenia traktatu pokojowego przez króla Kazimierza Jagiellończyka, wielkiego mistrza Ludwika von Erlichshausena oraz licznych polskich i krzyżackich dostojników.

Później, przy dźwięku trąb i dzwonów, tak jak było to 550 lat temu, władcy wraz z orszakami pod przewodnictwem papieskiego legata udali się do kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, by odśpiewać dziękczynne Te Deum. Na koniec na Rynku Staromiejskim odbył się festyn na cześć zawartego pokoju, w czasie którego m.in. kuglarze popisywali się sztuczkami, wypiekano pierniki i bito monety.

Festiwal trwał od piątku do wtorku. Na zakończenie organizatorzy przewidzieli w auli UMK spektakl operowy Wolfganga Amadeusa Mozarta "Wesele Figara", będący pokazem dyplomowym studentów Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy.

PAP - Nauka w Polsce

rau/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024