Antybiotyk z cukru

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Syntetyczny cukier może być skutecznym środkiem przeciwko odpornym na zwykłe antybiotyki „superbakteriom” – informuje Nature Communications.

Jak wyjaśnia kierujący międzynarodową grupą naukowców prof. Matt Cooper z australijskiego University of Queensland, bakteriom bardzo trudno się uodpornić na antybiotyki oparte na zmodyfikowanej wersji ich własnych cukrów. „Błony komórkowe bakterii przypominają (strukturą) ścianę murowanego budynku - spoiwem dla poszczególnych „cegieł” są cukrowe polimery." Dodatek zmodyfikowanego cukru sprawia, że „zaprawa” przestaje trzymać, błona komórkowa się rozpada i bakteria ginie.

Także niektóre wcześniej stosowane antybiotyki – jak penicylina czy wankomycyna - działały niszcząco na błonę komórkową, jednak tym razem chodzi o blokowanie samego procesu łączenia elementów ściany komórkowej. Współpracujący z biotechnologiczną firmą Alchemia naukowcy przebadali setki wersji syntetycznych cukrów, by znaleźć takie, które zabijają bakterie, ale nie są toksyczne dla ludzkich komórek.(PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 02.07.2025.  EPA/SALVATORE DI NOLFI

    Eksperci: upały sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów

  • Zdjęcie pozostałości po supernowej SNR 0509-67.5 uzyskane przy pomocy Bardzo Dużego Teleskopu (VLT). Źródło: ESO/P. Das et al., gwiazdy tła z Teleskopu Hubble’a: K. Noll et al.

    Znaleziono pozostałość po supernowej z podwójną detonacją

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera