Kwasy omega-3 zmniejszają sztywność tętnic

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Codzienne spożywanie kwasów omega-3 poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego seniorów - wykazały badania, o których informuje pismo "Physiological Reports".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii badali wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na stan naczyń krwionośnych zdrowych osób pomiędzy 60. a 80. rokiem życia.

Uczestnicy przez 12 tygodni przyjmowali codziennie cztery kapsułki (dwie rano i dwie wieczorem) zawierające po 1000 mg kwasów omega-3 (DHA i EPA). Przed rozpoczęciem suplementacji i po jej zakończeniu przeprowadzono badania sztywności tętnic (na podstawie prędkości fali tętna i aortalnego wskaźnika wzmocnienia). Wyniki porównano następnie z wynikami osób w wieku 21-35 lat, które stosowały identyczną suplementację.

Analiza wykazała, że przyjmowanie kwasów omega-3 w dużym stopniu wpłynęło na zmniejszenie sztywności tętnic u seniorów, podczas gdy nie miało wpływu na sztywność tętnic młodszej grupy uczestników.

Autorzy badań podkreślają, że pozytywne rezultaty uzyskane zostały w dość krótkim czasie, co potwierdza, że przyjmowanie kwasów omega-3 może stanowić skuteczną metodę wczesnego zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego. (PAP)

koc/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera