Smakowite spotkanie z Bralczykiem

Fot. PAP/ Radek Pietruszka 19.11.2011
Fot. PAP/ Radek Pietruszka 19.11.2011

O słowach sprawiających, że ślinka cieknie, a kiszki marsza grają, opowiadać będzie 24 kwietnia w Warszawie wiceprzewodniczący Rady Języka Polskiego prof. Jerzy Bralczyk. Pretekstem do tego spotkania jest nowa książka językoznawcy pt. "Jeść!!!".

Spotkanie z Jerzym Bralczykiem, znanym polskim językoznawcą, odbędzie się 24 kwietnia o godz. 17.00 w Księgarni Fundacji Pomocy Bibliotekom Polskim, ul. Hoża 29/31 w Warszawie. Rozmowę poprowadzi dziennikarz i satyryk Michał Ogórek. Punktem wyjścia do dyskusji będzie kulinarno-językowy leksykon „Jeść!!!”.

Prof. Jerzy Bralczyk w swojej książce omawia sto osiemdziesiąt jeden „smacznych słów”. Są nie tylko nazwy apetycznie brzmiących potraw, ale i słowa, które jedzeniu służą lub się z nim kojarzą.

"Autor delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim" - piszą organizatorzy w zaproszeniu na spotkanie.

Jerzy Bralczyk to językoznawca, specjalista w dziedzinie języka mediów i polityki. Jest wykładowcą w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie i w Instytucie Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego. Wiceprzewodniczący Radzie Języka Polskiego. Został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

PAP - Nauka w Polsce

lt/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: wigilijnym hitem za hrabiego Potockiego był jarmuż z kasztanami pieczonymi w cukrowej glazurze

  • Fot. Adobe Stock

    Można głosować w plebiscycie "Archeologiczne Sensacje 2024"

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera