Gen, który pozwala soi znosić zasolenie, odkryli naukowcy z Australii i Chin. Jego znajomość przybliża perspektywę uprawy soi na zasolonych glebach - czytamy w "The Plant Journal".
"Uprawy soi są piąte na świecie pod względem zajmowanego obszaru i plonów" - zaznacza szef projektu badawczego, prof. Matthew Gilliham z University of Adelaide w Australii, cytowany na internetowej stronie swojej uczelni. - Ale wiele upraw prowadzonych w skali przemysłowej jest wrażliwych na zasolenie gleby, co oznacza duże straty plonów".
Jednym z głównych problemów związanych z prowadzeniem upraw, jest dziś zasolenie gleb - dodaje badacz. Przewiduje się, że w najbliższych 35 latach powierzchnia coraz bardziej zasolonych gleb uprawnych podwoi się. "Identyfikacja genów, które zwiększają tolerancję roślin na zasolenie, będzie kluczowa w wysiłkach pozwalających zwiększyć bezpieczeństwo żywności w globalnej skali" - zaznacza.
Ostatnio prof. Lijuan Qiu i dr Rongxia Guan z Institute of Crop Sciences w Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych w Pekinie analizowali sekwencję genów kilkuset odmian soi. W efekcie zidentyfikowali gen tolerancji zasolenia w tych roślinach.
Funkcję tego genu zbadali następnie eksperci w dziedzinie biologii roślin z Uniwersytetu Adelaidy.
"Początkowo zidentyfikowaliśmy gen, porównując dwie komercyjne odmiany" - mówi prof. Qiu. - Byliśmy zaskoczeni i zadowoleni widząc, że ten gen zapewnia również tolerancję soli u innych odmian, uprawianych w skali przemysłowej, a także dawnych, udomowionych odmian soi, czy nawet odmian dzikich.
"Wydaje się, że podczas uzyskiwania nowych odmian soi na terenach niezasolonych gen ten został utracony. To sprawiło, że wiele nowych odmian jest wrażliwych na gwałtowny wzrost zasolenia gleby - zjawisko, jakie obserwujemy dziś w wielu miejscach na ziemi" - dodaje Qiu.
Znając gen zasolenia, naukowcy będą się starali uzyskać tolerancję na zasolenie w nowych programach upraw i zachować tę cechę u kolejnych pokoleń soi - takich, które można będzie uprawiać na terenach podatnych na zasolenie.
Gilliham zauważa, że gen u soi funkcjonuje w zupełnie inny sposób, niż analogiczne geny u innych roślin, dobrze znoszących zasolenie. Dzięki badaniom soi naukowcy łatwiej znajdą podobne geny u innych roślin uprawnych, np. pszenicy czy winogron. (PAP)
zan/ krf
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.