Cynamon pomocny w leczeniu choroby Parkinsona

Cynamon odwraca biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach myszy cierpiących na chorobę Parkinsona – czytamy w „Journal of Neuroimmune Pharmacology”.

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush (USA) wykazali, że doustnie przyjmowany cynamon zapobiega zanikaniu białek Parkin i DJ-1, chroni neurony, normalizuje pracę neuroprzekaźników oraz poprawia funkcje motoryczne u myszy z chorobą Parkinsona.

Wszystko za sprawą benzoesanu sodu – środka stosowanego do konserwacji żywności oraz w leczeniu hiperamonemii - który powstaje z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie i w takiej postaci może przenikać do mózgu.

Chociaż każdy rodzaj cynamonu ulega rozpadowi do benzoesanu sodu, badacze największą nadzieję pokładają w cynamonie cejlońskim (Cinnamonum cassia), który jest najczystszą odmianą tej przyprawy. Przykładowo cynamon chiński (Cinnamonum verum) zawiera jeszcze kumarynę – związek o właściwościach hepatotoksycznych.

Naukowcy planują rozpoczęcie prób klinicznych na pacjentach z chorobą Parkinsona.

„Jeśli wyniki badania potwierdzą się w odniesieniu do pacjentów z chorobą Parkinsona, uczynimy znaczny postęp w leczeniu tej wyniszczającej choroby neurodegeneracyjnej” – mówi dr Kalipada Pahan, współautor badania. (PAP)

ooo/ mki/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Małpy nauczyły się rytmu „Everybody” Backstreet Boys

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: prawa pracownicze jednymi z najsłabiej chronionych praw człowieka

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera