Zdaniem autorów pracy, odkrycie to może częściowo tłumaczyć, dlaczego częste niedosypianie jest związane z ryzykiem nadwagi i otyłości.
Naukowcy z University of California w Berkley (USA) wykorzystali funkcjonalny rezonans magnetyczny (fMRI) do przebadania mózgów 23 młodych zdrowych osób po nocy przespanej normalnie oraz po nocy bezsennej. Podczas badania pokazywano im serię zdjęć 80 różnych produktów żywnościowych – od bardzo kalorycznych (jak pizza, burgery, pączki) po niskokaloryczne (jak truskawki, marchew, jabłka), uważanych za korzystne dla zdrowia, bądź niezdrowe. Badani musieli ocenić to, jak duży pociąg odczuwają do każdego jedzenia. W ramach zachęty obiecano im, że najbardziej pożądany przez nich pokarm otrzymają po badaniu.
Okazało się, że po nieprzespanej nocy badane osoby częściej wybierały niezdrowe jedzenie. Jednocześnie naukowcy zaobserwowali u nich obniżoną aktywność kory czołowej mózgu, która odpowiada za podejmowanie złożonych decyzji, a zwiększoną aktywność głębiej położonych struktur mózgu, które reagują na rzeczy sprawiające przyjemność (było to np. jądro migdałowate wchodzące w skład tzw. układu nagrody).
“Odkryliśmy, że aktywność obszarów mózgu odpowiedzialnych za wyższe funkcje poznawcze, jak złożone osądy i decyzje były stępione pod wpływem braku snu, podczas gdy aktywność bardziej pierwotnych struktur, które kontrolują nasze pożądanie jest nasilona” - komentuje współautor pracy Matthew Walker.
Jego zdaniem wyniki te mogą częściowo tłumaczyć, dlaczego osoby, które mało śpią częściej mają skłonność do nadwagi i otyłości.
Walker przypomina, że już wcześniejsze badania powiązały niedosypianie z nasilonym apetytem, zwłaszcza na pokarmy słodkie i słone. Praca jego zespołu ujawnia natomiast neurologiczny mechanizm, który się za tym kryje.
„Te wyniki rzucają światło na to, jak niedobory snu zaburzają funkcjonowanie mózgu, prowadząc do wyborów bardziej niezdrowej żywności, a ostatecznie do występowania otyłości” - ocenia współautorka pracy Stephanie Greer.
Pozytywne jest jednak to, że wysypianie się może pomóc kontrolować masę ciała poprzez pobudzanie obszarów mózgu mających udział w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych, podsumowują naukowcy. (PAP)
jjj/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.