Antarktyda topi się szybciej, niż kiedykolwiek

Topnienie lodu w okresie letnim w częściach Antarktydy zachodzi obecnie najszybciej w skali ostatniego tysiąca lat i odbija się na stanie lodowców szelfowych - piszą naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii w "Nature Geoscience".

Dane uzyskane z badania rdzenia lodowego świadczą o tym, że topnienie lodu w okresie lata jest w ostatnim półwieczu 10 razy bardziej intensywne, niż choćby 600 lat temu - twierdzą naukowcy z Australian National University i British Antarctic Survey.

"To zdecydowanie dowód, że w tej części Antarktyki klimat i środowisko wyraźnie się zmieniają" - powiedziała Reutersowi główna autorka badania, Nerilie Abram. Razem z zespołem wydrążyła ona z lodowca na wyspie Jamesa Rossa (znajdującej się nieopodal północno wschodniego krańca Półwyspu Antarktycznego) rdzeń lodowy, mierzący 364 m. Analizy jego składu pozwalają ocenić historyczne temperatury, panujące w badanym rejonie, i porównać prawdopodobną skalę topnienia lokalnych lodowców w różnych latach.

O ile co 600 lat temperatury stopniowo wzrastały tam o 1,6 st. C, to tempo topnienia lodu było najbardziej intensywne w ostatnim półwieczu - stwierdzili naukowcy.

A to świadczy o tym, że topnienie lodu może dramatycznie przyspieszyć, gdy temperatury osiągną określony poziom. Kiedy klimat znajduje się na poziomie, na którym temperatura zaczyna przekraczać zero stopni - topnienie zaczyna się na nową skalę, a związane z nim procesy są bardzo wrażliwe na wszelkie dalsze, potencjalne wzrosty temperatur - tłumaczy Abram.

To właśnie coraz silniejsze topnienie lodu może tłumaczyć obserwowane w ostatnim półwieczu, coraz szybsze znikanie lodowców i odrywanie się ich ogromnych fragmentów, wpadających do morza - dodał Robert Mulvaney z British Antarctic Survey. (PAP)

zan/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera