Ludzie, którzy myślą, że dużo zjedli, choć faktycznie zjedli niewiele - czują się mniej głodni jeszcze kilka godzin od posiłku - twierdzą autorzy publikacji w "PLOS ONE".
Do takiego wniosku doszedł Jeffrey Brunstorm i jego zespół z University of Bristol (W. Brytania) po doświadczeniu na grupie ochotników, którym pokazano małą lub dużą porcję zupy na chwilę przed jej zjedzeniem. Kiedy jednak badani zasiedli do stołu, zjadali inną ilość zupy, niż sądzili. Było to możliwe za sprawą ukrytych w naczyniach pompek, które niepostrzeżenie dopełniały talerze albo pozbawiały je części zawartości.
Tuż po posiłku badani oceniali swój poziom głodu. Z reguły był on proporcjonalny do ilości zupy, jaką faktycznie zjedli. Naukowców zaskoczyła jednak kolejna ocena głodu, której dokonano w 2-3 godziny po obiedzie. Wtedy odczucia badanych wyraźnie się zmieniły. Ci ochotnicy, którym przed jedzeniem pokazywano większe porcje zupy, oceniali swój głód jako mniejszy, niż osoby, którym pokazano mniejsze porcje.
Przeświadczenie, że zjedzona zupa ich nasyciła, mieli jeszcze w dobę po posiłku ci ochotnicy, którym wcześniej pokazano większe porcje - podkreślają badacze.
Przetwarzanie wspomnień dotyczących odczucia sytości odbywa się więc niezależnie od sygnałów, jakie faktycznie dochodzą z żołądka - sugerują autorzy pracy. "Badanie to demaskuje rolę poznania w kontroli głodu. Wielkość i skład zjadanych porcji nie są jedynymi czynnikami wpływającymi na nasz apetyt" - podkreśla Brunstrom. (PAP)
zan/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.