Winnica UJ zamierza wyprodukować wino lodowe

PAP © 2012 / Jacek Bednarczyk
PAP © 2012 / Jacek Bednarczyk

Wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron, zamierza wytworzyć w tym sezonie winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (woj. małopolskie). Na razie jej pracownicy czekają na odpowiedni mróz, aby zebrać owoce.

„Dotychczasowe nocne mrozy w Łazach, sięgające - 2,5 stopnia Celsjusza to za mało, żeby udało się wino lodowe. Potrzebujemy temperatury w granicach – 8 stopni” - wyjaśnił PAP Adam Kiszka, kierownik Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach.

Według niego najlepiej byłoby, aby winogrona udało się zebrać jeszcze w listopadzie. Ostatecznie mogą one czekać na krzakach do grudnia. W zeszłym roku, kiedy zakład przeprowadzał pierwsze próby z tego typu winem, owoce zbierano w nocy z 11 na 12 listopada.

Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu. Potem wino musi fermentować dwa lata, a następnie leżakować. Dlatego trunek wytworzony w winnicy UJ prawdopodobnie zostanie przeznaczony do czczenia specjalnych okazji na krakowskiej uczelni. Do sprzedaży może trafić niewielka liczba butelek.

Największa produkcja win lodowych odbywa się w Niemczech i w Kanadzie.

„Winnica Nad Dworskim Potokiem”, która powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 3,3 hektara, na której rośnie 11 tys. krzewów winorośli. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany tam trunek.

Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia roślin, czyli od 2008 roku. Dlatego wino z tych zbiorów jest pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego.

Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: seyval blanc, bianca, aurora, hibernal. Większą część upraw stanowią te odmiany winorośli, z których otrzymuje się wino białe. Na wino czerwone uprawia się rondo i regenta. Według Kiszki tegoroczne plony są lepsze niż w zeszłym roku. Szczególnie udały się odmiany białe.

PAP - Nauka w Polsce

rgr/ amac/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Łoś. Fot. Patryk Sacharewicz, mat. prasowe

    Od badylarza do łopatacza – zbadano zmiany wielkości poroża łosi w okresie bez polowań

  • Adobe Stock, trójwymiarowy model ubikwityny, przyłączającej się do białek w procesie ubikwitynacji

    Powstała DEGRONOPEDIA - baza oraz serwer do przewidywania degronów - białkowych “znaczników zniszczenia”

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera