Układ odporności może wpływać na to ile ważymy

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Cząsteczka, która reguluje czynność układu odporności ma również wpływ na nasz apetyt i masę ciała - wynika z badań szwedzkich, o których informuje serwis EurekAlert.

Ich autorzy liczą, że odkrycie to przyczyni się w przyszłości do opracowania nowych metod leczenia otyłości.

Związkiem, który okazał się mieć tak szerokie spektrum działania jest interleukina 6 (IL-6), uważana za jeden z najważniejszych czynników regulujących mechanizmy obronne organizmu, w tym zwalczanie infekcji.

Wiadomo, że podczas zakażenia poziom IL-6 w ludzkim mózgu znacznie wzrasta. Typowo towarzyszy temu zmęczenie oraz zmniejszenie apetytu, które może przyczynić się do spadku na wadze.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Goeteborgu w Szwecji wskazują, że IL-6 może odgrywać istotną rolę w regulacji apetytu i masy ciała także u osób zdrowych.

Erik Schele i jego koledzy zidentyfikowali w mózgu gryzoni szczególny rodzaj komórek nerwowych wrażliwych na działanie interleukiny 6. Pod wpływem IL-6 neurony te zaczynają wytwarzać większe ilości związków, które regulują uczucie głodu i sytości oraz kontrolują procesy spalania tłuszczu w naszym organizmie.

Wyraźnym dowodem na to, że IL-6 może wpływać na masę ciała jest fakt, iż myszy z niedoborem tego związku bardzo tyły, a metabolizm szczurów, którym wstrzyknięto IL-6 bezpośrednio do mózgu nasilał się.

Zdaniem autorów pracy, możliwe jest, że również ludzie, których mózg produkuje duże ilości IL-6 mogą być chronieni przed otyłością.

Najnowsze badania potwierdziły ponadto, że bakterie jelitowe pośrednio wpływają na poziom związków, które w mózgu regulują masę ciała. „Być może w dalekiej przyszłości ludzie będą mogli walczyć z otyłością, dobierając składniki diety pod kątem ich wpływu na mózg” - spekuluje Schele. (PAP)

jjj/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera