Kanibalizm zwiększa płodność pajęczyc

Foto: Fotolia
Foto: Fotolia

Samice amerykańskich pająków Agelenopsis pennsylvanica, które zjadają niedoszłego partnera przed kopulacją z innym, mogą dzięki temu złożyć więcej jaj - informuje pismo "Animal Behaviour".

Zespół Arica Berninga z University of Pittsburgh porównywał kokony z jajami samic, które zjadły swego niedoszłego partnera oraz kokony pajęczyc bez skłonności do kanibalizmu. Jak się okazało, z kokonów kanibalek wykluło się więcej małych pajączków, w dodatku były one większe i zdrowsze. W kokonie pajęczycy tego gatunku może się mieścić od 20 do 200 jaj.

Odkrycie to sugeruje, że pajęczyce, które zjadają niektórych zalotników przed konsumpcją związku z innymi mają ewolucyjną przewagę nad tymi, które w samcu widzą nie wartościowy posiłek, a tylko obiekt seksualny.

Na razie nie wiadomo, czym kierują się pajęczyce zjadając jakiegoś samca albo wybierając go na ojca swoich dzieci - rozmiary ani proporcje ciała nie wydawały się mieć znaczenia. Jednak im bardziej wygłodzona i agresywna była samica, tym większe było prawdopodobieństwo, że pożywi się samcem. (PAP)

pmw/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera