Cienka warstwa aluminium uszczelniająca wino sprzedawane w
kartonach pozbawia je nieprzyjemnego posmaku, określanego jako
"smak biedronek" - informuje "New Scientist".
Naukowcy z Brock University w Ontario dodali identyczne ilości metoksypirazyn do czerwonego i białego wina, po czym przechowywali je przez 18 miesięcy w aseptycznych kartonach lub butelkach - zamkniętych korkiem plastikowym, zakrętką lub korkiem naturalnym. Okazało się, że wino w kartonach straciło 45 procent metoksypirazyn - prawdopodobnie z powodu ich reakcji z aluminium.
Niestety, na skutek utleniania umieszczone w kartonie wino traciło także inne składniki, wpływające na jego smak i zapach, toteż autorzy badań nie polecają kartonów do długotrwałego przechowywania. PMW
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.