Śmieciowe jedzenie sprzyja problemom psychicznym

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Niezdrowa dieta wiąże się u dorosłych z częstszym występowaniem umiarkowanych i poważnych dolegliwości psychicznych – wynika z badania opublikowanego na łamach „International Journal of Food Sciences and Nutrition”.

Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda podsumowali wyniki ankiet telefonicznych przeprowadzonych w ciągu 10 lat z ponad 240 tysiącami ochotników. Doszli do wniosku, że wysoko przetworzona, bogata w kalorie, lecz uboga w składniki odżywcze żywność sprzyja występowaniu problemów psychicznych.

Na przykład produkty zawierające dużo cukru korelują z częstszym zachorowaniem na zaburzenie afektywne dwubiegunowe, objawiające się naprzemiennym występowaniem manii i depresji.

Tymczasem jedzenie smażone, o wysokiej zawartości cukru i przetworzonych ziaren, wiąże się z większym prawdopodobieństwem zachorowania na depresję.

Efekt ten jest niezależny od wieku, płci, poziomu wykształcenia lub wysokości zarobków badanych osób.

"To jedno z badań, które może wywrzeć potężny wpływ na sposoby leczenia wykorzystywane w medycynie behawioralnej. Najwyższy czas byśmy przyjrzeli się roli, jaką w utrzymaniu zdrowia psychicznego odgrywa dieta, bo niewykluczone, że to właśnie zdrowe wybory żywieniowe zapewniają dobre samopoczucie psychiczne" – komentuje dr Jim E. Banta, koordynator badania, o którym można przeczytać na stronie: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09637486.2019.1570085. (PAP)

ooo/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera