Jad skorpiona sprzymierzeńcem w terapii chorób mózgu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Jad skorpiona może pomagać w leczeniu chorób mózgu – uważają hiszpańscy lekarze. W przeprowadzonych w Barcelonie badaniach dowiedli, że substancja wydzielana przez tego pajęczaka po odpowiedniej modyfikacji ułatwia transport farmaceutyków.

Jak poinformował Ernest Giralt z Instytutu Badań Biomedycznych (IRB) w Barcelonie, autorom studiów udało się wydzielić z jadu skorpiona proteinę, która umożliwia transportowanie lekarstw stosowanych w terapii mózgu, m.in. nowotworów.

Kataloński naukowiec wskazał, że peptyd będący pochodną chlorotoksyny, zawartej w jadzie skorpiona, pozwala przełamać barierę krew-mózg, występującą między naczyniami krwionośnymi a tkanką nerwową. Zabezpiecza ona układ nerwowy przed szkodliwymi czynnikami.

"Bariera ta utrudnia przedostanie się substancji toksycznych, ale równocześnie uniemożliwia dotarcie do mózgu nawet do 98 proc. lekarstw potencjalnie skutecznych w terapiach chorób neurologicznych i guzów" - wyjaśnił Ernest Giralt.

Wnioski z przeprowadzonego w Barcelonie studium siedmioosobowego zespołu badawczego biolodzy z IRB zamieścili w najnowszym wydaniu pisma "Chemical Communications".

W publikacji autorzy wyjaśnili, że badania prowadzone były na jadzie skorpiona z gatunku Leiurus quinquestriatus. To zwierzę, występujące w krajach Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu i Zatoki Perskiej, jest drugim co do siły jadu skorpionem na świecie.

Hiszpańscy badacze potwierdzili już, że wyodrębniony z jadu skorpiona peptyd ma wysoką skuteczność w przesyłaniu różnorodnych środków farmakologicznych do mózgu. Białko to zwalcza komórki nowotworowe, pozostawiając jednocześnie zdrowe komórki nienaruszonymi.

"Tylko dwa, trzy zespoły naukowe pracują obecnie nad opracowaniem strategii umożliwiających pokonanie bariery krew-mózg z użyciem peptydów. Jesteśmy jedną z nich, która wykorzystuje jad" - dodał Ernest Giralt.

Kataloński biolog wyjaśnił, że punktem wyjścia do prac nad zastosowaniem chlorotoksyny z jadu skorpiona były wcześniejsze studia stosujące jad innych zwierząt, m.in. pszczół. (PAP)

zat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Udomowione bakterie wytwarzają ser gruyère

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczne światło szkodzi rafom

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera