Historia i kultura

Posiłek z przodkami - XI Poznański Festiwal Nauki i Sztuki na Wydziale Historycznym

<strong>Bardzo ciekawie zapowiadają się imprezy organizowane w Collegium Historicum w ramach XI Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki w Poznaniu</strong>, który odbędzie się w dniach 15 - 17 października.

Koło Naukowe Studentów Archeologii przy Instytucie Prahistorii Uniwersytetu Adama Mickiewicza, z pomocą pracowników Instytutu Historii, już po raz trzeci w ramach Festiwalu zaplanowało szereg atrakcji dla osób zafascynowanych najwcześniejszymi dziejami człowieka. W zeszłym roku rozprawiano na temat miłości i jej różnorodnych przejawów u naszych przodków. Tegorocznym tematem przewodnim będzie "Jedzenie, picie, ucztowanie w starożytności i średniowieczu".

Przygotowano bogaty, trzydniowy program. Jedzenie ma na celu nie tylko zaspokajanie głodu, jest również swojego rodzaju rytuałem. Dlatego też chcemy zapoznać uczestników konferencji z zasadami obowiązującymi przy stole w bardzo odległych nam czasach oraz z symbolicznym znaczeniem niektórych potraw w kulturze - wyjaśniają organizatorzy.


W tym roku na nasze zaproszenie przyjadą nawet prelegenci spoza Poznania - informuje Kajetan Polakowski, koordynator imprezy z ramienia Koła Naukowego. Wśród nich znajdują się prof. Maciej Kokoszko z Katedry Historii Bizancjum Wydziału Filozoficzno- Historycznego na Uniwersytecie Łódzkim, który wygłosi referat zatytułowany "Pozyskiwanie jedzenia w czasach bizantyjskich".

Innym gościem spoza Wydziału Historycznego będzie dr Magdalena Stuligrosz z Instytutu Filologii Klasycznej Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, która opowie o estetycznej funkcji opisu w greckiej poezji gastronomicznej.

Rozpiętość tematyczna jest szeroka. Prof. Rafał Koliński, archeolog z Instytutu Prahistorii UAM kierujący badaniami na stanowisku Tell Arbid w Syrii, opowie o posiłkach w Mezopotamii, dr Ewa Bugaj o ucztach rzymskich, Marta Pierwoła o diecie Celtów.

Oprócz wykładów w podczas pierwszych dwóch dni trwania Festiwalu będzie można wziąć udział w warsztatach. Są one skierowane do uczniów szkół podstawowych na poziomie klas 1-6. Niezbędna jest wcześniejsza rezerwacja miejsc.

Organizatorzy zdecydowali podsumować trzyletnią obecność na Festiwalu wydaniem tomiku zatytułowanego "W kręgu człowieka", gdzie znajdą się przedstawione w ciągu ostatnich lat referaty, łącznie z tegorocznymi. Będzie to publikacja o charakterze popularnonaukowym, skierowana do szerokiego odbiorcy.

Wszystkie wykłady odbędą się w Collegium Historicum przy ul. Święty Marcin 78 w Sali 331. Wszelkich dodatkowych informacji udziela Kajetan Polakowski (e-mail: kajtek85@gazeta.pl). Warto również zarezerwować miejsce na warsztatach.

Szczegółowy program wykładów:

15.10.2008 (środa)

10:00 - 11:00 dr Witold Tyborowski "Uczty w świecie bogów Mezopotamii", dr Joanna Wojciechowska "Uczty w świecie mieszkańców Mezopotamii". 11:00 - 11:10 dyskusja 11:10 - 11:40 prof. dr hab. Rafał Koliński "Uczty i posiłki dawnych mieszkańców Mezopotamii" 11:40 - 12:00 dyskusja, przerwa 12:00 - 12:30 dr Ewa Bugaj "Starożytni Rzymianie i ich uczty" 12:30 - 12:40 dyskusja 12:40 - 13:10 dr Magdalena Stuligrosz, "Uczta dla zmysłów - estetyczna funkcja opisu w greckiej poezji gastronomicznej na przykładzie "Uczty" Filoksenosa z Leukady." - wykład gościnny 13:10 - około 13:20 dyskusja i zakończenie

16.10.2008 (czwartek)

10:00 - 10:30 prof. dr hab. Kazimierz Ilski "Kuchnia odświętna i codzienna w późnej starożytności" 10:30 - 10:40 dyskusja 10:40 - 11:10 dr Anna Kotłowska "Silfion: dawne bogactwo Cyrenajki" 11:10 - 11:20 dyskusja 11:20 - 11:50 prof. dr hab. Maciej Kokoszko - wykład gościnny 11:50 - 12:10 dyskusja, przerwa 12:10 - 12:40 dr Anna Tatarkiewicz (temat zostanie podany wkrótce) 12:40 - 12:50 dyskusja 12:50 - 13:20 dr Katarzyna Balbuza "Apicjusz - o sztuce kulinarnej w starożytnym Rzymie." 13:20- około 13:30 dyskusja i zakończenie

17.10.2008 (piątek)

10:00 - 10:30 dr Henryk Machajewski - wprowadzenie do bloku pradziejowego. 10:30 - 10:40 dyskusja 10:40 -11:10 Monika Włodarczak, "Jak człowiek nauczył się zdobywać pożywienie, czyli dieta naszych przodków." 11:10 - 11:20 dyskusja 11:20 - 11:50 Karolina Harat, "Co jedli ludzie w epoce brązu - o codziennych posiłkach, ucztach i ofiarach." 11:50 - 12:10 dyskusja, przerwa 12:10 - 12:40 Marta Pierwoła, "Z wizytą u Celtów. Czym różniło się jedzenie w czasach Republiki i wczesnego Cesarstwa na terenach dzisiejszej Polski i ziemiach zamieszkiwanych przez Celtów?" 12:40 - 12:50 dyskusja 12:50 - 13:20 mgr Michał Górecki, "Wokół królewskiego stołu". 13:20 - około 13:30 dyskusja i zakończenie

Informacja na temat warsztatów:

Warsztaty przeznaczone są dla 100 uczestników (4 klasy). Program stworzony jest na poziomie Szkoły Podstawowej (klasy 1-6). Zajęcia odbywać się będą w dwóch turach. Pierwszego dnia Festiwalu w godzinach 9.00-11.00 Aula im. H. Łowmiańskiego, Wydział Historyczny UAM (dla 50 osób- 2 klasy), oraz drugiego dnia Festiwalu również w godzinach 9.00-11.00 w Auli im. H. Łowmiańskiego, Wydział Historyczny UAM (dla 50 osób- 2 klasy).

PAP - Nauka w PoOlsce, Szymon Zdziebłowski

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Wikipedia/ domena publiczna

    Brud, smród i epidemie – tak wyglądała Warszawa. Zmienił to William Lindley

  • Dolina Atico; Ogólny widok stanowiska El Curaca. Źródło: prof. Józef Szykulski

    Cmentarzysko ofiar brutalnego najazdu sprzed wieków odkryli polscy archeolodzy w Peru

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera